Groznica trese Bar: Zvezdi ne prijetimo, ali imamo šanse

Košarkaši Mornara u ponedjeljak u “Topolici” dočekuju aktuelnog šampiona ABA lige, u jednom od odlučujućih mečeva u borbi za polufinale plej-ofa, o kome za “Vijesti” govori bek Barana Sead Šehović
4644 pregleda 0 komentar(a)
Sead Šehović na meču sa Crvenom zvezdom u Beogradu, Foto: KK Crvena zvezda
Sead Šehović na meču sa Crvenom zvezdom u Beogradu, Foto: KK Crvena zvezda
Ažurirano: 07.02.2020. 13:05h

Košarkaška groznica trese Bar. U ponedjeljak u „Topolicu” stiže šampion ABA lige, evroligaš Crvena zvezda, a bodovi su potrebni i Mornaru i „crveno-bijelima” u borbi za plej-of, što je preduslov za pravi spektakl.

Mornar ima pobjedu manje od rivala koji je u prvom dijelu lige slavio u Beogradu sa ubjedljivih 105:82.

"Već se osjeća košarkaška tenzija, veliko je interesovanje za ulaznice, jer je meč od velike važnosti za nas i njih. Crvena zvezda je tim koji nastupa u Evroligi i kao gost je atraktivan protivnik za svakoga", kaže za “Vijesti” Sead Šehović, bek Mornara.

51,1 odsto iznosi procenat šuta za dva poena Seada Šehovića u dosadašnjem toku ABA lige. Bolji procenat za dva poena u Mornaru imaju Lens Heris (58,3), Milko Bjelica (52,6) i Nemanja Vranješ (52,9). Sead sa Vranješom dijeli treće mjesto po broju asistencija (24), a više ih imaju jedino Džejkob Pulen (99) i Derik Nidam (77)

Barani su se u srijedu veče vratili iz Turske, gdje su odigrali (i izgubili) meč protiv Gaziantepa, posljednji u FIBA Ligi šampiona. I Crvena zvezda je u punom ritmu, u ponedjeljak je savladala Partizan u derbiju ABA lige, prekjuče je bila bolja od Panatinaikosa u Evroligi, a već večeras gostuje Himkiju.

"Možda je naša prednost to što će Crvena zvezda za nijansu biti umornija, od puta i duplog kola Evrolige. Međutim, oni imaju prednost igranja jakih utakmica, protiv Barselone, Panatinaikosa i svih ostalih evroligaških timova. To je prednost u odnosu na nas koji nastupamo u dosta skromnijoj ABA ligi. Crvena zvezda ima veliki kvalitet, pruža odlične partije, biće jako teško, ali očekujem spektakl, punu dvoranu, a mi ćemo dati sve od sebe da pružimo što bolju partiju. Mislim da je nepotrebno prijetiti Crvenoj zvezdi, koja je sigurno favorit, kako u Baru tako i na drugim terenima. Ali, i mi imamo svoje šanse i nismo nezasluženo u poziciji da se borimo za plej-of".

Šehović ističe da bi u duelu protiv šampiona regionalnog takmičenja u korist Mornara “mogla da presudi inspiracija njegovih saigrača i šut za tri poena”.

"Protiv Zvezde nam treba visok procenat realizacije da bismo bili blizu pobjede. Sve je moguće, mi ćemo ići na pobjedu, iako će biti jako teško s obzirom na kvalitet protivnika".

Dva posljednja pojačanja Mornara, Amerikanci Dario Hant i Ajzea Vajthed su već odigrali dva meča za Barane. I od njihovog učinka će umnogome zavisiti rezultat predstojeće utakmice u Baru.

"Sigurno je da će njih dvojica moći da nam pomognu. Radi se o kvalitetnim igračima i osobama, što su dokazali u prošloj utakmici. Istina, ne treba suditi poslije jedne ili dvije utakmice, ali, generalno, brzo su se uhodali sa ostatkom ekipe, i daju veliki doprinos. Vjerujem da će nam donijeti dosta protiv Zvezde i u sljedećim mečevima u borbi za plej-of".

4,5 poena prosječno po meču je ove sezone Šehović bilježio u ABA ligi. Uz to, prosječno je imao 3,1 skok i 1,4 asistenciju po utakmici

Četiri kola prije kraja ligaškog dijela u ABA ligi, prvo mjesto dijele Budućnost Voli i Partizan (koji u nedjelju u Beogradu međusobno igraju derbi), sa po 14 pobjeda i četiri poraza. Dvije pobjede manje ima Crvena zvezda, dok Cedevita Olimpija, Mornara i Primorska imaju po 11 pobjeda i sedam poraza.

"Liga nikad nije bila ujednačenija nego ove sezone, posebno za to četvrto mjesto. Mislim da je između Budućnosti i Partizana samo pitanje ko će zauzeti prvo, a ko drugo mjesto. Crvena zvezda je kvalitetom i rasporedom do kraja siguran učesnik plej-ofa, i ostaje otvoreno pitanje tog četvrtog mjesta, između nas, Cedevita Olimpije i Primorske, koja ima laganiji raspored od nas. Ali, nikad se ne zna, mi smo u Ljubljani savladali Cedevita Olimpiju, Primorska takođe, i mislim da se do posljednjeg kola neće znati ko će u plej-of. Ista je situacija i sa borbom za opstanak", istakao je Šehović.

Očekujemo veliku podršku sa tribina, nadam se da ćemo i mi biti na visini zadatka

Mornar juri drugi plasman u plej-of ABA lige, a protiv Crvene zvezde, sa kojom je igrao u polufinalu prije dvije sezone (Beograđani su prošli u finale sa 2:1 u pobjedama), u ponedjeljak će, sasvim sigurno, imati podršku pune “Topolice”.

"Kao i svima, i nama domaća publika znači, ne kaže se slučajno da su naš šesti igrač. Očekujemo veliku podršku i nadam se da ćemo i mi biti na visini zadatka, da se tako odužimo navijačima i damo sve od sebe, pa ćemo vidjeti za šta će to biti dovoljno", zaključio je mlađi od braće Šehović, koji je prošlog ljeta u Mornar stigao iz Budućnosti.

Bonus video: