FBI istražuje finansijske malverzacije u američkoj košarci

FBI vodi istragu protiv prestižnih univerziteta, sa jakim košarkaškim programima, poput Djuka, Sjeverne Karoline, Teksasa, Kentakija, Mičigen stejta, USC-a i Alabame
0 komentar(a)
ncaa, Foto: Printscreen
ncaa, Foto: Printscreen
Ažurirano: 25.02.2018. 15:58h

Velika afera u američkoj košarci – FBI je uključen u istragu protiv više od 20 koledža i 25 igrača, za koje se sumnja da su davali i primali novac za igranje košarke u NCAA ligi, što je zabranjeno strogim pravilima.

Sumnja se da novac, koji nije mogao da prođe kroz legalne tokove, dobijali Markel Fulc, prvi pik na draftu 2017. Godine (Filadelfija), te Kajl Kuzma (Lejkers), Denis Smit (Dalas), Bam Adebajo (Majami) i Ajsea Vajthed (Bruklin).

FBI vodi istragu protiv prestižnih univerziteta, sa jakim košarkaškim programima, poput Djuka, Sjeverne Karoline, Teksasa, Kentakija, Mičigen stejta, USC-a i Alabame.

“U pitanju su iznosi od najmanje šest cifara, koje nisu dobijali igrači direktno, već uglavnom članovi njihovih porodica”, navode američki mediji.

Igrači NCAA lige nastupaju zvanično kao amateri, bez novčane nadoknade za igranje košarke.

“To odavno ne postoji. Svi znaju da se dobija novac”, rekao je nedavno Lonzo Bol, koji je ovog ljeta došao iz NCAA lige u NBA.

“Zašto ne bi dobijali novac”, pita se Kevin Durent.

“Promijenila su se vremena, a pravila su ostala ista. Treba ih mijenjati, iako je teško”, rekao je as Golden stejta.

Pod istragom se, kako danas navode mediji, našla i nova zvijezda, 19-godišnji Deandre Ajton, koji je, navodno, dobio 100 hiljada dolara da bi postao član košarkaškog tima Arizone.

Bonus video: