Peković: Nema više „petica” kao u moje vrijeme, sada se igra brže

Velika Britanija je atipična ekipa, a teško je igrati sa rivalima koji nemaju postavljen sistem. Moramo da budemo spremni na sve i da idemo na pobjedu - rekao je Nikola Peković
11839 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Peković, Foto: KSCG
Nikola Peković, Foto: KSCG
Ažurirano: 16.02.2020. 19:27h

Bio je najbolja „petica” u Evropi, osvajač Evrolige sa Panatinaikosom, do teške povrede Ahilove tetive jedan od najdominantnijih centara NBA lige, potom od 2015. do 2017. predsjednik Partizana...

Onome ko imalo poznaje košarku nije teško da pogodi da su sve ovo asocijacije za Nikolu Pekovića, novog tim menadžera crnogorske košarkaške reprezentacije.

Na pitanje je li mu neobičan povratak košarci nakon dvije i po godine, iskreno odgovara:

- I jeste i nije. Sa dosta igrača sam igrao, Boško mi je bio trener, Danilo Mitrović je na istoj funkciji... Ali, odavno nisam bio zajedno sa ekipom, u ovom ritmu sa ručkom i večerom. Lijepo je, ipak, da se opet vratim košarci, drago mi je da mogu da pomognem reprezentaciji - istakao je 34-godišnji Bjelopoljac.

Peković smatra da njegovi nasljednici u nacionalnom timu imaju kvalitet.

- Ekipa je dobra, sve su to jako dobri momci, kulturni, radni, slušaju... Na nama je da te dobre stvari pretočimo na teren i pretvorimo u pobjede.

Tokom prethodnih kvalifikacionih prozora, Budućnost Voli je igrala Evroligu, pa se nekoliko puta desilo da reprezentativci u 24 sata igra i za klub i za nacionalni tim. Sada je situacija drugačija, a čak je i Kup Crne Gore pomjeren dva dana unazad da bi igrači mogli da se odmore za mečeve kvalifikacija.

- To će im sigurno pomoći da se oporave i odmore. Momci su tokom Kupa odigrali dosta minuta, ali će stići da zaliječe povrede i budu 100 odsto spremni. Nije lako kad odmah nakon klupske utakmice moraš da ideš u reprezentaciju, ovako je mnogo bolje - naglašava Peković.

Nekada najbolji centar Evrope smatra da se košarka promijenila otkada je on završio karijeru.

- Malo drugačije se igra nego kada sam ja bio igrač, sada je sve brže. Nema više „petica” kao što sam bio ja, ali sam vidio sinoć malo to što su momci radili i to mi za sad izgleda dobro.

Velika Britanija je za sve nepoznanica, a taktiku meč sa takvim rivalima nije lako spremiti.

- Više smo pričali oko utakmice, nego što smo spremali taktiku. To je atipična ekipa, a teško je igrati sa rivalima koji nemaju postavljen sistem. Moramo da budemo spremni na sve i da idemo na pobjedu - zaključio je Peković.

Bonus video: