Feneru treba jedna velika pobjeda, umorni Asvel na još jednom ispitu

Utakmicama 25. kola se nakon dvije sedmice pauze nastavlja Evroliga za košarkaše
996 pregleda 0 komentar(a)
Duel Fernandesa (Real) i Slukasa (Fenerbahče), Foto: Euroleague.net
Duel Fernandesa (Real) i Slukasa (Fenerbahče), Foto: Euroleague.net

Tačno 10 kola prije kraja regularnog dijela Evrolige jasno je samo da prava uzbuđenja tek dolaze. Lider Anadolu Efes je jedini tim koji je osigurao plasman u plej-of, djeluje i da će teško izgubiti prvu poziciju, jer ima tri pobjede više od najbližih pratilaca Real Madrida i Barselone.

Ako je turski tim na dobrom putu da četvrtfinale dočeka kao najbolji tim u Evropi, onda je za preostalih sedam mjesta sve otvoreno - dva trijumfa, naime, dijele drugoplasirani i petoplasirani tim na tabeli, dok maltene kompletan ostatak lige koja broji 18 klubova (izuzev možda Zenita i Bajerna koji dijele posljednje mjesto) vidi šansu da na kraju dođe do Top 8.

21,96 poena po meču prosječno bilježi Šejn Larkin iz Efesa, najboljI strijelac u Evroligi ove sezone. Novopočeni turski reprezentativac je ove sezone imao nekoliko maestralnih partija u Evroligi - pamtiće se 49 poena Bajernu u pobjedi 104:75

Takmičenje se nastavlja danas nakon dvosedmične pauze u kojoj su širom Evrope igrana kup takmičenja i u kojima evroligaši nisu prošli baš najbolje - Barselona je podbacila u Kupu kralja, Efes se okliznuo u Turskoj, Crvena zvezda je ispustila već viđen trofej protiv Partizana u finalu Kupa Radivoja Koraća, do pehara nije došla ni Olimpija Milano...

9 pobjeda zaredom u Evroligi ima Anadolu Efes. Sastav Ergina Atamana je posljednji put poražen 20. decembra u Istanbulu od CSKA, a ove sezone je gubio i od Barselone kod kuće, te od Panatinaikosa u Atini

Derbi 25. kola Evrolige odigraće Fenerbahče i Real Madrid (večeras 18.45), timovi koji su za vikend osvojili Kup u svojim zemljama. Feneru je svaka pobjeda bitna za plasman u plej-of, Real želi da doigravanje dočeka sa što bolje pozicije. Madriđani u derbi ulaze oslabljeni - nema Serhija Ljulja, Džeferija Tejlora, Entonija Rendolfa i Felipea Rejesa.

- Nekada stanje na tabeli govori dosta toga, ali vjerujem da se dižemo kao tim kako sezona odmiče i da možemo da savladamo Real - rekao je Điđi Datome, krilo Fenerbahčea.

Fenerbahče na devetom mjestu ima skor od 11 pobjeda i 13 poraza, isti učinak kao Olimpija Milano, koja je bolja u međusobnom skoru protiv tima Željka Obradovića. Milanezi večeras (20.45) dočekuju Himki, od kojeg imaju trijumf više.

Bitan meč u borbi za plej-of ima Olimpijakos, i to protiv Asvela našeg Zvezdana Mitrovića. Grci su jedna od tri ekipe sa skorom 10-14 (uz Himki i Crvenu zvezdu), dok je Asvel na 9-15.

- Igramo protiv veoma agresivne i atletski jake ekipe. Moramo da svedemo izgubljene lopte na minimum da bismo se približili trijumfu - kaže trener Olimpijakosa Jorgos Barcokas.

Asvel je u prvom dijelu sezone savladao Olimpijakos u Vilerbanu - bilo je 82:63.

- Od naše prve utakmice Olimpijakos je promijenio trenera dva puta i gotovo pola tima, tako da je sada potpuno drugačija priča. To je ekipa koja ne juri samo plej-of, već se nada i fajnl-foru, a nedavno je i razbila CSKA. Mi smo u posljednjih 16 dana igrali osam utakmica, naš protivnik je imao jednu prijateljsku... Neće, dakle, toliko biti stvar taktike koliko fizičkih mogućnosti i agresivnosti - istakao je Mitrović za sajt Evrolige.

Parovi 25. kola - danas: Zenit - Alba (18), Olimpijakos - Asvel (18.15), Fenerbahče - Real Madrid (18.45), Olimpija Milano - Himki (20.45), Baskonija - Žalgiris (21); Sjutra: Crvena zvezda - CSKA (18), Bajern - Anadolu Efes (20.30), Panatinaikos - Barselona (20.30), Valensija - Makabi (21).

Bonus video: