Košarkaše Crne Gore čeka veliki izazov: Rasterećeno u napad na velesilu

Sa košarkašima Crne Gore u grupi je Njemačka, pa će se dva učesnika 41. šampionata Starog kontinenta tražiti u trouglu „crvenih”, Velike Britanije i Francuske
3035 pregleda 2 komentar(a)
Podigli samopouzdanje pobjedom na startu: Milko Bjelica na utakmici sa Velikom Britanijom, Foto: Savo Prelević
Podigli samopouzdanje pobjedom na startu: Milko Bjelica na utakmici sa Velikom Britanijom, Foto: Savo Prelević

FIBA je izmislila „prozore” usred sezone, kada ne mogu da se pojave igrači iz NBA i Evrolige.

I to nije bilo sve od „umova” iz svjetske kuće košarke, jer su otišli i korak dalje i patentirali čudne kvalifikacije, u kojima nastupaju selekcije iako već imaju vize za velika takmičenja.

Tako su košarkašice SAD, iako su davno izborile mjesto u Tokiju, morale da igraju predolimpijski turnir u Beogradu, a sada u kvalifikacijama za Eurobasket 2021 učestvuju sva četiri domaćina završnice - Njemačka, Italija, Češka i Gruzija.

Sa košarkašima Crne Gore u grupi je Njemačka, pa će se dva učesnika 41. šampionata Starog kontinenta tražiti u trouglu „crvenih”, Velike Britanije i Francuske.

Tim Boška Radovića je odradio prvi dio posla u petak trijumfom nad Britancima (81:74), a sjutra ga čeka veliki izazov protiv „trikolora” u La Roš sir Jonu.

- Ovo nam je prvi „prozor” sa novim selektorom, mislim da smo dobro odreagovali i solidno odigrali. Nismo bili pravi u kontinuitetu, počeli smo odlično 1. četvrtinu, poslije dozvolili njima da se laganim trojkama vrate u meč. U 3. kvartalu smo dobrom igrom otišli na 15 razlike, ali smo ih opet vratili u meč. Najbitnije je da smo slavili, i razlika je pristojna za revanš u Engleskoj - naglasio je Petar Popović.

Bek Budućnost Volija, koji je ubacio devet poena protiv Ostrvljana, posebno je apostrofirao podršku u „Morači”.

Petar Popović
Popović(Foto: Filip Roganović)

- Hvala ljudima koji su došli da nas podrže. Bila je puna sala, kad god smo stali ili nam je prifalilo energije, oni su nam bili vjetar u leđa.

Protiv Francuza nema šta da se izgubi.

- Rasterećeni smo, jer nam je prva utakmica bila najvažnija. Probaćemo da pružimo što bolji otpor i, ako se ukaže šansa, da probamo da pobijedimo - naglasio je 23-godišnji Cetinjanin.

Najstariji igrač u nacionalnom timu, 35-godišnji Milko Bjelica, ističe da je očekivao oscilacije u igri.

- Najbitnije da smo pobijedili, ovi bodovi će nam puno značiti. Usponi i padovi su normalni, jer je dosta novih igrača, novi je selektor, a tri-četiri dana je izuzetno kratak period za uigravanje. Moramo da zaboravimo ovaj meč što prije i posvetimo se ostatku kvalifikacija - istakao je centar Mornara.

Francuska je u petak poražena u njemačkoj Vehti (83:69) i pokušaće da se iskupi protiv Crne Gore.

- Francuzi su favoriti, ali sa dozom samopouzdanja izlazimo na utakmicu. Ova ekipa je mlada, ne osjeća umor, a Francuzi su sigurno veliki motiv za naše mlade momke da se pokažu u najboljem svjetlu - naglasio je Bjelica.

Bonus video: