Biće teže nego što se mislilo

Košarkaška reprezentacija Crne Gore ostvarila po pobjedu i poraz u prvom “prozoru” kvalifikacija za Eurobasket, sve četiri ekipe izjednačene na tabeli nakon prvog kola
7986 pregleda 2 komentar(a)
Suad Šehović na meču protiv Velike Britanije u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Suad Šehović na meču protiv Velike Britanije u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.02.2020. 11:01h

Pobjeda u Podgorici protiv Velike Britanije, poraz u Francuskoj, uz oscilacije u igri u oba meča - ni više, ni manje se, međutim, nije ni očekivalo od košarkaške reprezentacije Crne Gore, koja je u kvalifikacije za Eurobasket 2021. ušla sa novim selektorom i prilično izmijenjenim timom.

Biće, ipak, teže nego što se mislilo i put do učešća na petu kontinentalnu smotru najboljih reprezentacija (Crna Gora je propustila samo jedan Eurobasket od osamostaljenja, i to 2015) sigurno neće biti posut ružama, kao što su neki možda očekivali nakon što je žrijeb spojio našu selekciju sa jednim favoritom (Francuska), jedom selekcijom koja igra samo formalno, a kao domaćin je veći izborila plasman (Njemačkom) i jednim autsajderom, barem na papiru (Velikom Britanijom).

Autsajdera, međutim, nema, Britanci su to pokazali ne samo partijom u “Morači” kada su u finišu mogli i da zakomplikuju meč, već i iznenađujućom pobjedom protiv Njemačke u Londonu prije dvije noći, čime se maksimalno zamrsila situacija u grupi nakon dva kola.

Sve četiri reprezentacije imaju po pobjedu i poraz - kako su se Njemci, kao jedan od četiri domaćina, već plasirali u završnicu, Crna Gora mora da bude bolje plasirana ili od Velike Britanije, ili - još teže, od Francuske.

Kako su, međutim, “crveni” igrali u prvim kvalifikacionim mečevima? Reklo bi se, promjenjivo, očekivano promjenjivo...

- Vrijeme koje smo imali iskoristili smo na najbolji način da se uigramo - to smo pokazali u prvoj utakmici. U drugoj smo imali težeg protivnika, zahtjevnijeg, držali smo se nekih 30-ak minuta, a onda smo serijom od minus 15 u posljednjoj četvrtini doživjeli ubjedljiv poraz, iako po mom mišljenju nismo zasluželi baš toliko da izgubimo. Ono što je bio cilj ovog “prozora” - prva pobjeda, to protiv Velike Britanije, ostvarili smo, mada smo se potom svi poravnali na tabeli i biće mnogo neizvjesno i uzbudljivo do kraja. Čekaju nas dva teška gostovanja i dvije utakmice kod kuće koje će dosta toga odlučivati - kaže bek crnogorske reprezentacije i podgoričke Budućnosti Suad Šehović.

Crna Gora je prošlog petka savladala Veliku Britaniju u “Morači” sa 85:66, da bi prije dvije noći bila poražena od Francuske 85:66 u La Roš si Jonu.

Sve je čudno u evropskoj košarci, naročito reprezentativnoj, u takmičenjima koje vodi Fiba, pa je naredni “prozor” kvalifikacija, drugi od ukupno tri, zakazan čak za devet mjeseci - u novembru, a posljednji tek u februaru 2021, dakle za tačno godinu.

Iako je mnogo vremena tada, već sada je jasno da bi naredna dva meča, oba u gostima (protiv Njemačke i Velike Britanije) mogla da budu odlučujuća. Naročito protiv Britanaca, koji su direktan rival našem timu.

Za 12 mjeseci, u posljednjem “prozoru”, u Crnu Goru dolaze Njemci i Francuzi.

- Situacija u grupi se dodatno zakomplikovala nakon pobjede velike Britanije nad Njemačkom. Tako da će se dosta toga odlučivati u narednom “prozoru”, kada imamo dva gostovanja, a posebno u posljednjem, kada imamo dva meča kod kuće. Sada svi imaju podjednake šanse. Siguran sam, međutim, da ćemo rasti iz okupljanja u okuplanje, da ćemo biti sve bolji i bolji. Vjerujem u ovaj sastav, vjerujem da ćemo napraviti taj odlučujući korak i plasirati se na Evropsko prvenstvo, koje je sigurno značajno za malu zemlju kakva je Crna Gora - zaključio je Suad Šehović.

Šehović: Bićemo bolji, vjerujem da idemo na Eurobasket

Boško Radović je preuzeo crnogorsku reprezentaciju od Zvezdana Mitrovića nakon Mundobasketa, došlo je još do nekih promjena u stručnom štabu i na parletu.

“Crveni” su na novom početku, a svaki početak je težak, tvrdi Suad Šehović.

- Došlo je do promjene selektora, dosta igrača je promijenjeno takođe. Reprezentacija je podmlađena, nekoliko nas iskusnijih je ostalo tu, tako da će sigurno trebati još vremena da se sve kockice slože, jer su specifični “prozori” - dolazimo iz raznih klubova, različito i pripremljeni, pa je sve ovo specifično i teško za selektora. Trudimo se, ipak, da u svakom momentu damo najviše od sebe i mislim da ćemo u sljedećim prozorima biti još bolji i da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo - istakao je Šehović.

Bonus video: