Martin čeka Zvezdu: Biće žestoko

Hasan Martin, centar Budućnost Volija, o pobjedi nad Mornarom, ovjeri drugog mjesta na tabeli, prednosti domaćeg terena u polufinalu i vjerovatnim okršajima sa Crvenom zvezdom
5163 pregleda 3 komentar(a)
Snaga Budućnosti pod košem: Hasan Martin na meču sa Mornarom, Foto: Savo Prelević
Snaga Budućnosti pod košem: Hasan Martin na meču sa Mornarom, Foto: Savo Prelević

Košarkaši Budućnosti spremaju se za polufinale ABA lige, spremaju se za prednost domaćeg terena, a spremaju se i za dvomeč (još vjerovatnije, tromeč) - sa Crvenom zvezdom.

Rasplet finiša regularnog dijela sezone u ABA ligi ne ostavlja previše prostora za preokrete: velika je vjerovatnoća, naime, da će se već u polufinalu, i to krajem marta i početkom aprila, gledati repriza dvije posljednje, po mnogo čemu epske finalne serije regionalnog takmičenja između Budućnosti i Crvene zvezde.

Sve ostalo, kao što je na primjer prvo mjesto na tabeli, iako je teoretski još u dometu, nije u domenu podgoričkog tima. Za to je potreban kiks vodećeg Partizana, koji u dva posljednja kola (Mega kod kuće, Cibona u gostima) ima lakši raspored od Budućnost Volija (Cedevita Olimpija u gostima, FMP kod kuće).

- Na nama je da pobijedimo dva posljednja meča i da vjerujemo da će Partizan da kiksa. Ne vjerujem da će se to dogoditi, ali bez obzira, ne odustajemo, a svakako se spremamo za polufinale - kaže centar Podgoričana Hasan Martin, jedan od najboljih u pobjedi Budućnosti u crnogorskom derbiju protiv Mornara (22 poena), u ovjeravanju drugog mjesta na tabeli i dobijanju prednosti domaćeg terena u plej-ofu.

Trebalo bi, dakle, da se dogodi čudo pa da protivnik ne bude Crvena zvezda - evroligaš, tim nakrcan strancima, jedan od favorita za titulu, osvajač tri od posljednje četiri titule na Jadranu.

- Biće to velika borba u ludoj atmosferi. Jedva čekam da to osjetim, i u “Morači” i u Beogradu. Biće žestoko - dodaje Hasan Martin.

Martin
Martin u duelu sa Volerom iz Mornara(Foto: Savo Prelević)

Prva polufinalna utakmica, po rasporedu, igrala bi se između petka 27. marta i ponedjeljka 30. marta u “Morači”, druga sedmicu kasnije Beogradu, a eventualna majstorica, ponovo sedmicu kasnije - u Podgorici.

I dva posljednja finala plej-ofa pokazala su koliko je u plej-ofu bitna prednost domaćeg parketa, naročito kada se sastanu Budućnost i Zvezda.

Izabranici Petra Mijovića su se cijele sezone borili za tu prednost, jedno vrijeme se činilo da će biti prvi, ali i druga pozicija je veliki uspjeh protiv ove sezone vrlo jakih i skupih (skupljih) beogradskih rivala.

- Velika je stvar što imamo prednost domaćeg terena. Uvijek je luda atmosfera u “Morači” kad su veliki mečevi, jedva čekamo - dodaje Martin.

1,84 blokade po meču “lijepi” Hasan Martin, po čemu je drugi u ABA ligi, iza centra Mornara Uroša Lukovića, koji je ubjedljivo prvi u ovoj kategoriji (2,94 blokade po meču). To i pokazuje koliko Luković fali Mornaru u završnim borbama za plej-of

Crnogorski derbi protiv Mornara, barem njegov prvi dio, pokazao je kako košarkaši Budućnosti mogu da igraju lapršavo, tečno, precizno i efikasno. Ipak, za dva trijumfa protiv evroligaškog tima, kakav je Crvena zvezda, potrebno je smanjiti oscilacije u igri. A one su još uvijek - drastične, pokazalo je to drugo poluvrijeme protiv Barana.

Budućnost ima još 25 dana, i dva jaka meča da se dodatno spremi.

- Prvo poluvrijeme protiv Mornara je bilo odlično, imali smo visoko vođstvo, a onda kao da smo se opustili. Dali smo im šansu. Cijele sezone nam se to desava. Moramo da budemo konstantni 40 minuta - zaključio je Hasan Martin.

O Mornaru - oni su ponekad kao oluja

Nakon poraza u crnogorskom derbiju Mornar, makar teoretski, ne zavisi od sebe kada je u pitanju borba za plej-of.

Ipak, trebalo bi da se poklopi mnogo negativnih stvari za Barane pa da se izabranici Mihaila Pavićevića, sa dvije pobjede u dva posljednja kola (Krka kod kuće, Mega u gostima) - ne nađu na 4. poziciji.

Barani su trenutno izjednačeni sa Cedevita Olimpijom i Primorskom, i plasiraće se u plej-of ako ostane tako - najbolji su, naime, u trouglu (mini -abeli međusobih duela) sa ta dva tima.

Jedina opcija koja bi, u slučaju pobjeda nad Krkom i Megom, izbacila Mornar, jeste jedan poraz Cedevite (čeka Budućnost, gostuje Krki) i obje pobjede Primorske (gostuje Zadru, čeka Igokeu).

Za Barane je, dakle, ključno da ne ostanu poravnati na 4. mjestu samo sa Primorskom, jer od nje imaju slabiji međusobni skor.

Kako god, ukoliko Nidam, Pulen i društvo pobijede u dva preostala meča protiv timova koji su na dnu tabele, ponoviće se 2018. godina, sva dva crnogorska tima u plej-ofu ABA lige.

- Mornar je pokazao da je opasan tim, naročito napadački. Ponekad igraju kao oluja, napadaju sa svih strana, šutiraju trojke. Imaju mnoho ofanzivnog talenta i vrlo su nezgodni kada uđu u tranzicijum kada ih ne zatvorite kako treba. Uspjeli smo, ipak, da im se odupremo u finišu i pokažemo karakter - kazao je o Mornaru centar Budućnosti Hasan Martin.

Bonus video: