NBA sistem na balkanski način: Rašo Nesterović o slovenačkom košarkaškom čudu

Rašo Nesterović je jedan od devet igrača koji imaju i evropsku i NBA titulu
0 komentar(a)
Rašo Nesterović, Foto: Šport TV
Rašo Nesterović, Foto: Šport TV
Ažurirano: 23.02.2018. 18:19h

Slovenija je prošlog ljeta zadivila košarkašku Evropu, osvajanjem zlata i načinom na koji je stigla do najsjajnijeg odličja.

Slavu su, zasluženo, uzeli Dragić, Dončić i saigrači, ali je proces počeo tako što je Radoslav Rašo Nesterović, nekada veliki as - osvajač i NBA lige i Evrolige - napravio prvi korak i pozvao Igora Kokoškova da preuzme nacionalni tim.

“Znamo se dugo. Od prvog dana mi se svidio njegov način razmišljanja o košarci, igračima, pristupu...Mislim da je samo spojio NBA sistem na balkanski način – to je bila njegova filozofija i funkcionisalo je kako treba”, kazao je Nesterović za Televiziju Vijesti.

Slovenija je iznenadila sve na Eurobasketu, ali u sportu je najteže – ostati na vrhu ili blizu vrha.

“Nadam se da to neće biti izlovan slučaj i da ćemo nastaviti u tom ritmu. Ne kažem da bi trebalo uvijek da osvajamo medalje, ali cilj je budemo blizu u borbi za u vrhu”, ističe Nesterović.

Slovenija je uvijek imala velike asove, Zdovca, Nesterovića, Miliča, Smodiša.... Šta je to falilo ranije da se dođe do medalje?

“Možda hemija u ekipi, možda trener, možda i to što je Slovenija bila mlada država, pa je trebalo 25 godina da se sve sklopi... Nema, međutim, pravog i tačnog odgovora. To je, jednostavno, tako u sportu. Nema ni priče o prošlosti, šta je bilo - bilo je. Treba gledati naprijed”, kazao je Nesterović.

Kada se govori o budućnosti slovenačke i evropske košarke, prva asocijacija je Luka Dončić.

On je prva zvijezda starog kontinenta, a bez sumnje – budući NBA as, mladić kome se predviđa vrhunska karijera u najjačem takmičenju.

“Razvija se onako kako treba. Nadamo se samo da će ga zaobići povrede. Sve drugo ima”, kazao je Nesterović.

Dončić se često poredi sa Draženom Petrovićem, Kukočem i ostalim eks-Ju majstorima...

“Uvijek je toga bilo, ali svako igra za sebe. Nijedan nije isti kao ovaj drugi. Dražen je bio nevjerovatan poenter. Mogao je da ubaci 30-40 poena. 60 je dao u finalu Kupa kupova protiv Kazerte. Dončić je svestraniji igrač – ima i skok, asitenciju. Jednostavno, drugačiji je”, kazao je Nesterović.

Kada je, s druge strane, riječ o budućnosti košarke kao sporta u Evropi – situacija nije blistava, bar kada su u pitanju takmičenja nacionalnih selekcije.

FIBA i Evroliga su u klinču, kvalfikacije za Mundobasket je postalo takmičenje - “rezervnih timova”.

“Samo ovo takmičenje je pod znakom pitanja. Ko igra, kad igra, kako se igra... Ekipe koje igraju u novembru, pa sad u februaru, vjerovatno neće igrati u junu. Sa te tačke gledišta se postavlja pitanje da li je ili nije regularno. No, sve ekipe su u istom položaju. Mi i Crna Gora zbog manjeg izbora igrača, imamo još teže uslove. Ali, moramo da se borimo”, rekao je Nesterović.

Šampion NBA i Evrope

Nesterović je 2005. godine sa San Antonijom, uz Dankana, Đinobilija i Parkera, osvojio NBA prsten.

Sparsi su za njega najljepša uspomena, a posebne emocije ima i prema Minesoti u kojoj je počeo NBA karijeru.

Raduje ga što će “vukovi” nakon 14 godina biti u plej ofu.

“Stalno se čujem sa Žarom Đurišićem, koji je njihov skaut. U NBA je to normalno, jedna ekipa padne, pa se diže...Došla su dobra vremena za njih – što mi je izuzetno drago”, kazao je Nesterović.

On je, uz to, jedan od devet igrača koji imaju i evropsku i NBA titulu.

Prije odlaska u Ameriku, sa Kinderom je 1998. godine postao klupski šampion Evrope, u timu koji je vodio Etore Mesina, a u kome su još bili Savić, Danilović, Rigodo, Skonokini. Da li je to bio najbolji evropski tim svih vremena?

“Meni je bio najbolji zato što sam se super proveo, osvajali smo titule... Na kraju, kada pobijeđuješ, uvijek zaboraviš nešto što ti nije odgovaralo. Za mene je to jedna od najljepših uspomena”, kazao je Nesterović.

Bonus video: