Američka solidarnost: Igrači i klubovi doniraju sredstva radnicima koji su ostali bez posla

Zvijezde u akciji
1662 pregleda 0 komentar(a)
Pokrenuo akciju: Kevin Lav, Foto: AP
Pokrenuo akciju: Kevin Lav, Foto: AP

Ideja koju je odmah u srijedu, čim je prekinuto takmičenje u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, iznio vlasnik NBA kluba Dalas Maveriksa Mark Kjuban o skupljanju sredstava za radnike u dvoranama koji su iznenada ostali bez posla zbog izbijanja pandemije koronavirusa prerasla je u pravi pokret u SAD.

Maveriksi su objavili kako će sa svojim partnerima osigurati sredstva kako bi se radnicima u njihovoj dvorani isplatili isti iznosi kao da su odradili sve pripreme za šest domaćih utakmica koliko bi klub odigrao tokom 30-dnevnog prekida natjecanja.

Na Kjubanov poziv prvi se još u četvrtak priključio krilni centar Klivlenda Kevin Lav koji je donirao 100,000 dolara radnicima koji pripremaju dvoranu za utakmice uz objavu:

"Nadam se kako će mi se u ovo krizno vrijeme i ostali priključiti u pomaganju zajednici".

U petak je na Lavov gest reagovao krilni centar Detroit Pistonsa Blejk Grifin koji je takođe donirao 100,000 dolara uz twit:

"Samo slijedim primjer".

Kompanija koja je vlasnik dvorane u Detroitu doniraće milion dolara za honorarne radnike, a isti su iznos svojim honorarnim radnicima odlučili donirati i vlasnici, igrači te treneri Golden Stejta.

Aktuelni MVP NBA lige, krilo Milvokija Janis Adetokumbo takođe je donirao 100,000 dolara za radnike u njegovoj domaćoj dvorani, dok je prvi izbor prošlogodišnjeg drafta i član Nju Orleansa Zajon Vilijamson odlučio da isplati jednomjesečne plate svim radnicima u njegovoj domaćoj dvorani.

Nakon toga su gotovo svi NBA klubovi objavili kako će prikupiti određena sredstva za radnike u svojim dvoranama koji su iznenada ostali bez posla zbog više sile, a pridružili su im se i hokejaški NHL klubovi kojima je sezona od četvrtka takođe prekinuta.

Bonus video: