ABA liga, kakav će biti kraj - Bokan: Plasman ne može da bude konačan; Pavićević: Možda fajnl-for

Kako će se završiti regionalno takmičenje
9290 pregleda 12 komentar(a)
Dragan Bokan, Foto: Savo PRELEVIC
Dragan Bokan, Foto: Savo PRELEVIC

Predjednik KK Budućnost Voli Dragan Bokan kazao je da trenutni plasman na tabeli ABA lige ne može da se proglasi konačnim.

On je u razgovoru za portal nova.rs rekao da bi trebalo sačekati da slika oko zdravstvene situacije bude jasnija.

“Potpuno je jasno da trenutni plasman ne može da se proglasi konačnim, jer je ostalo da se odigra još jedno kolo u ligaškom delu, plus plej-of. Ne bih da ulazim u to da li bi poslije mogao da se umesto plej-ofa igra fajnl-for, jer u uvom trenutku ne znamo da li će se liga nastaviti za 15 dana, mjesec, dva mjeseca… Kada bude nešto jasnija slika oko zdravstvene situacije, treba svi zajedno da sjednemo i vidimo kako dalje, ali siguran sam da se klubovi neće složiti sa idejom da prekid lige bude proglašen krajem sezone”, kazao je Bokan.

Neke lige, poput litvanske, već su proglasile kraj.

“Te odluke su donijele lige u kojima ne postoji prohodnost ka Evroligi, kao što je slučaj sa Litvanijom u kojoj Žalgiris ima A licencu", kazao je Bokan, naglasivši da je u ovom trenutku najvažnije zdravlje ljudi.

Generalni menadžer Cibone i direktor lige Domagoj Čavlović je rekao da je ABA liga u kontaktu sa Evroligom.

“U kontaktu smo sa Evroligom, jer imamo klubove koji su ostali u njihovim takmičenjima - Crvena zvezda u Evroligi i Partizan u Evrokupu. Za sada je Evroliga ostavila 11. april kao okviran datum, pa ćemo da vidimo…”, kazao je Čavlović.

Đorđije Pavićević, predsjednik Mornara, ima predlog.

“Ako bude bilo uslova, da odigramo još jedno kolo, a potom fajnl-for. Pošto je Partizan prvi, najpoštenije bi bilo da završni turnir bude u njegovoj organizaciji. Verujem da će se stvoriti uslovi, jer ne zaboravite ABA ligu čine klubovi iz šest zemalja koje različito tretiraju aktuelnu situaciju. Nadam se da će, kada dođe vreme, u svakoj zemlji biti redovno stanje”, kaže Pavićević.

Prvi čovek Barana svjestan je da su na stolu veliki ulozi - titila i ulaznica za Evroligu.

“Da nije toliko veliki takmičarski ulog, možda bi bilo moguće da se završi sada. Iz sportskog ugla uvijek je važno da se sve odluči na terenu, kako je i planirano, odnosno plej-of, ali ne znam da li ćemo imati vremenskog prostora, a ne verujem da mi, kao liga, imamo finansijskih mogućnosti poput NBA liga da ulazimu duboko u ljeto s kalendarom. Sportski je i da se ne gleda samo lični interes”, dodaje Pavićević.

Nedavno je Ostoja Mijailović, predsjednik Partizana, otvorio oo pitanje.

“Partizan želi da zaštiti igrače i stručni štab jer je zdravlje svih na parketu, oko njega i na tribinama najvažnije. Suština sporta je igra pred navijačima, a u tržišno vrijeme i zarada svih klubova od prihoda od ulaznica, pogotovo klubu sa godinama najvećom posjetom. Partizan veruje da će i ostali učesnici plej-ofa, kao i menadžment ABA, podržati ovaj predlog koji je u interesu igrača, trenera, navijača, klubova i ABA lige. U suprotnom, ako zbog više sile odlaganje nije moguće, kao 1999. godine, u cilju zaštite zdravlja svih aktera i regularnosti lige, stanje na tabeli posle regularnog dijela bi trebalo da se proglasi konačnim“, izjavio Mijailović.

Bonus video: