Zvezdova djeca grabe ka NBA

Teo Maledon, plejmejker Asvela i favorit za nagradu Zvijezda u usponu Evrolige, prijavio se za NBA draft, a Zvezdan Mitrović sprema još jednog talenta za let „preko bare”, Matjua Strazela
4314 pregleda 5 komentar(a)
Godinu i po sjajne saradnje: Teo Maledon i Zvezdan Mitrović, Foto: Ldlc Asvel
Godinu i po sjajne saradnje: Teo Maledon i Zvezdan Mitrović, Foto: Ldlc Asvel
Ažurirano: 07.04.2020. 11:09h

Ko je gledao Evropsko kadetsko prvenstvo 2017. godine u Podgorici, dobro je zapamtio dvojicu Francuza, dječake koji su bili najzaslužniji za pobjedu nad Crnom Gorom u finalu (75:68).

MVP šampionata Kilijan Hejs je dao 21 poen, a Teo Maledon jedan manje. Slučajnost ili ne, tek njih dvojica su prvi košarkaši iz Evrope koji su se prijavili za ovogodišnji NBA draft.

Maledon ove sezone igra odlično u Evroligi, favorit je za nagradu namijenjenu najboljem mladom košarkašu elitnog takmičenja (Zvijezda u usponu), a za njegov razvoj je najzaslužniji Zvezdan Mitrović.

Kada je preuzeo Asvel, donedavni selektor Crne Gore je zatekao momka koji je tek napunio 17 godina. Prije njegovog dolaska, mladi plejmejker je igrao za rezerve (espoar) i debitovao u Pro A ligi, ali je imao epizodnu ulogu. Kod Mitrovića je odmah postao nosilac igre u domaćem šampionatu i Evrokupu i bio i te kako zaslužan za sjajne rezultate prošle sezone (dupla kruna u Francuskoj i četvrtfinale u Evropi).

Ove godine je Maledon otišao korak dalje i pomogao Asvelu da bude najprijatnije iznenađenje Evrolige. Vrtoglav uspon bi trebalo da nastavi u NBA.

- I sad dok smo u karantinu zovu me skauti NBA ekipa, traže informacije o njemu. Draft je trebalo da bude krajem juna, ali je pomjeren. Mislim da Maledon može da prođe u NBA, jer je dobar, normalan, pametan, vrijedan, radan, inteligentan i rijetko disciplinovan momak. Pretprošle sezone je igrao za espoare, ali je brzo došao do Evrokupa, pa Evrolige, a sada će u NBA - kaže Mitrović.

Ako Maledon dođe do najjače lige na svijetu, a sve informacije govore da će biti draftovan, biće još jedan u plejadi igrača koje je 50-godišnji Podgoričanin poslao „preko bare”.

- U mojoj posljednjoj sezoni kao pomoćnika u Budućnosti, 2001/2002, kada se promijenilo nekoliko trenera, vodio sam ekipu u drugom dijelu ABA lige, kada je riješeno da se pruži šansa mlađima. To je bila ispravna odluka kluba, jer su igrali Pavlović, Čabarkapa i Vranješ, koji su godinu kasnije otišli u NBA. Kada sam radio u Ukrajini, u NBA je otišao i Sergej Lišćuk, a kasnije i Džerald Fič direktno iz Himika u Majami. I Jakuba Uatara, kojeg sam iz Pro B lige doveo u Monako je bio u NBA, a sada je Matju Strazel na meti.

Mitrović ističe da je uvijek volio da radi sa talentovanim košarkašima, da im pomogne da sazre.

- Uvijek sam se pronalazio u radu sa mladima, najljepši dio mog posla je što je iza mene ostalo puno igrača. Kada smo igrali sa reprezentacijom Ukrajine, bilo je puno mojih bivših košarkaša, iako nisam bio u klubovima koji su na „izvoru” talenata. Volim da dam šansu mladima ako osjetim da su talentovani i ambiziocni.

A takav je baš Strazel. Iako ima tek 17 godina, već je odigrao nekoliko sjajnih utakmica u Evroligi, te bio najbolji igrač u pobjedi nad Monakom u velikom derbiju Pro A lige.

- Projekat Asvela i predsjednika Tonija Parkera je promocija mladih igrača, uz pravljenje rezultata. Strazel je planiran da igra naredne sezone, kada ode Maledon, ali je zbog povreda drugih igrača dobio šansu. Bio je sjajan protiv Reala, jer Kampaco nije mogao da igra od njega, „uhapsio” je Rodrigesa iz Armanija, a Velimir Perasović me je pitao ko je on, jer ni on ni njegovi skauti iz Baskonije nisu znali ko je kad je ušao i dao tri trojke. On je novi biser, već se afirmisao kroz Evroligu, a za mene kao trenera je veliko zadovoljstvo što je jedan 17-godišnjak u derbiju protiv Monaka bio naš najbolji igrač u oba smjera - zaključio je Mitrović.

LNB prati poteze Evrolige

Zvezdan Mitrović se zbog pandemije koronavirusa vratio u Crnu Goru, „odradio” dvije sedmice karantina, a sada je u drugoj samoizolacije. Pitanje je kada će se vratiti u Francusku.

- Nema nikakvih informacija kada bi sezona mogla da se nastavi. LNB, koji vodi Pro A i Pro B ligu, prolongirao je završetak sezone i prati poteze Evrolige, jer je u tom sistemu.

Čujem se sa ljudima iz kluba, kažu mi da je situacija u Francuskoj haotična, jer ima mnogo zaraženih i mrtvih.

Plan je da se škole otvore početkom maja, ali mislim da će se to prolongirati - ističe MItrović.

Bonus video: