NBA zvijezde vraćaju novac zbog korone

NBA liga prema ugovoru ima prava da ne isplati 1,08 odsto plate igraču za svaki odloženi ili meč koji se ne odigra
1743 pregleda 1 komentar(a)
Kralja svaka odložena utakmica “olakša” za 400 hiljada dolara, Foto: Marcio Jose Sanchez
Kralja svaka odložena utakmica “olakša” za 400 hiljada dolara, Foto: Marcio Jose Sanchez

Vrhunski sport trpi ogromne gubitke zbog zaustavljanja koje je uzrokovala pandemija koronavirusa. I dok u najjačim fudbalskim ligama, ali i takmičenjima pod okriljem Fife i Uefe, postoje brojne nepoznanice i igrači se pozivaju da dobrovoljno pristanu na smanjenja plata, u najjačoj košarkaškoj ligi je sve unaprijed planirano. Ili gotovo sve, pa čak i “viša sila”.

Tako je čak moguće da najplaćeniji košarkaši na svijetu, poput Lebrona Džejmsa, Kevina Djurenta ili Blejka Grifina, mogu doći u situaciju da vraćaju novac od plata koje su već primili. Nepoznanica je samo u načinu i mehanizmu povratka.

I dok je NBA objavila da će 15. aprila svi igrači dobiti ugovorene iznose plata, uskoro počinju pregovori lige sa sindikatom igrača oko smanjenja zbog virusom izazvane krize, a sastanak je zakazan za 1. maj.

Vlasnici NBA klubova mogu dobiti milione dolara u vidu povratka dijela plata kao odštetne transakcije. Svaka odštetna transakcija između vlasnika i sindikata uključivaće nadoknadu za sve ugovore. NBA liga je pred zakazane pregovore u povoljnijoj poziciji u odnosu na igrače, pošto ima prava da ne plati 1,08 odsto plate od svake otkazane utakmice.

Kompenzacijama će najviše pogoditi najplaćenije i igrače čiji su agenti potpisivali ugovore sa mjesečnim isplatama tokom 12 mjeseci, želeći na taj način da zaštite klijente od prekomjerne potrošnje. Sa druge strane, mogućnost da NBA liga ne odigra sve predviđene utakmice može klubove da oslobodi 1,08 odsto od prvobitno planirane isplate igraču po svakoj od tih utakmica.

U tom slučaju Grifin, sa godišnjom platom od 34 miliona dolara, Djurent sa 37,2 miliona ili Kralj Džejms sa 37,4 miliona, bili bi najviše pogođeni. Pogotovo zbog podatka da su, kao i neki drugi klijenti agenta Riča Pola, unaprijed primili 50 odsto od maksimalno mogućeg iznosa plate.

Ukoliko NBA liga u pregovorima istraje u odluci i ostane pri stavu da je “viša sila” uzrokovala otkazivanje utakmica, onda će se ti igrači naći u poziciji da su već primili više od prava koje imaju na takvu sezonu i moraće da vrate milione dolara.

Odluka o otkazivanju NBA utakmica biće donijeta najkasnije do maja, a samo nije propisan mehanizam povraćaja novca od već primljenih zarada.

NBA liga je obustavljena 11. marta, nakon što je Francuzu iz Jute Rudiju Goberu ustanovljen koronavirus. On, ali i svi drugi igrači pozitivni na virus, poput Kevina Durenta, Donovana Mičela.., oporavili su se od te bolesti.

Bonus video: