Poruka za ABA ligu: Nismo fokusirani na narednu sezonu, znamo koliko nam je Balkan važan

"Nismo fokusirani na narednu sezonu i na specijalne pozivnice. Fokusirani smo da završimo tekuću", kazao je Bertomeu
1977 pregleda 1 komentar(a)
Hasan Martin i Novica Veličković
Hasan Martin i Novica Veličković
Ažurirano: 16.04.2020. 14:46h

Od stava Evrolige zavisi umnogome i stav ABA lige o sezoni, koju je prekinula pandemija koronavirusa.

Iz regionalnog takmičenja u elitnom rangu vjerovatno će igrati jedna ekipa, jer ABA liga ima prioritet u dijeljenju specijalnih pozivnica, a ne zagarantovano mjesto za šampiona.

Prvak će, svakako, biti u prednosti.

Kako je Đordi Bertomeu najavio da će Evroliga uraditi sve da se do kraja juča završi sezona, vjerovatno će i ABA liga čekati do posljednjeg momenta da se vidi može li se takmičenje privesti kraju.

U ABA ligi je ostalo da se odigra jedno kolo regularnog dijela sezone i plej-of. Plasman u doigravanje izborili su Partizan, Budućnost Voli i Crvena zvezda, a za četvrto mjesto se bore Mornar, Cedevita Olimpija i Primorska.

Za sada, naredna sezona nije u fokusu Evrolige, naglasio je Bertomeu.

"Nismo fokusirani na narednu sezonu i na specijalne pozivnice. Fokusirani smo da završimo tekuću. Što se tiče Evrolige, mislim da region nema razloga da se plaši da nema poziciju u takmičenju. Oduvijek je imao predstavnika. Shvatamo koliko je Balkan bitan za Evropu", kazao je Bertomeu.

"Kada bismo završili sezone, imamo procedure kako timovi ulaze u Evroligu i jedini problem koji možemo da imamo je da se neka domaća takmičenja možda ne završe. Mjesta u Evrokupu obezbjeđuju se po plasmanu iz domaćih liga i ako se one ne završe to će biti veoma teško. To što su se neka prvenstva završila nama ne pomaže. To je bitno za Evrokup", istakao je Španac.

Potom je govorio i konkretno.

Veliki problem u eventualnom nastavku takmičenja mogu da budu - američki igrači, koji nastupaju u Evropi. Ogromna većina su u SAD.

"Mi smo sugerisali našim klubovima na ne puštaju igrače da idu kako bi bilo moguće da nastavimo takmičenje. Nakon razgovora sa udruženjem igrača, odlučili smo da klubovi mogu da puste igrače da odu u svoje zemlje. Sada je odgovornost klubova da igrače vrate", kazao je Bertomeu.

Bonus video: