Trinkjeri pričao Italijanima o Partizanu: Kao Kuća slavnih

"Nekad dođe Saša Danilović, nekad Vlade Divac, uvijek je tu sa nama Žarko Paspalj. Sama činjenica da je moje ime napravio Željko Obradović predstavlja veliki razlog za ponos", rekao je Trinkjeri
2922 pregleda 0 komentar(a)
Andrea Trinkjeri, Foto: Betaphoto
Andrea Trinkjeri, Foto: Betaphoto

Andrea Trinkjeri je u novembru prošle godine preuzeo Partizan poslije odlaska Nenada Čanka i postao prvi trener u istoriji beogradskog košarkaškog kluba.

Prošle sezone je sa "crno-bijelima" osvojio Kup Srbije, ove ga je odbranio, ali ciljevi su mnogo veći - regionalna titula i povratak u Evroligu.

To žele navijači, to želi i Trinkjeri, koji je italijanskim medijima pričao o iskustvu u Srbiji, ali i epizodama u Grčkoj, Kazanju...

"Preuzimanje Partizana je bilo nestvarno, a priprema za nešto specijalno i istorijsko vrijedi više od hiljadu ugovora. Bilo je vrijeme da učinim nešto što će mi pružiti priliku da još bolje shvatim sve što sam radio ranije. Imati Kuću slavnih na treningu je nevjerovatno. Nekad dođe Saša Danilović, nekad Vlade Divac, uvijek je tu sa nama Žarko Paspalj. Sama činjenica da je moje ime napravio Željko Obradović predstavlja veliki razlog za ponos", rekao je Trinkjeri i nastavio:

"Šokantno je biti jedini strani trener u istoriji, to zaista stvara ozbiljan obim misije koju treba da ostvarite. Imate preko dva miliona navijača, postoji odgovornost na vašim leđima. U Srbiji kažu da za Partizan ne navijate, Partizan volite. Došao sam u klub sa beskonačnom istorijom, ali pomalo uzdrman, čija je jedina ideja bila da opstane. Smatrali su da mogu da dam malo energije i korak po korak mislim da smo se podigli", kaže trener Partizana, koji je pandemiju koronavirusa dočekao kao lider ABA lige i najbolji tim Evrokupa.

Trinkjeri je do 2013. radio u Italiji, ali sada ne razmišlja da se vrati na Apenine.

"U ovom trenutku mi je teško da razmišljam o povratku u Italiju. Ne znamo šta ćemo raditi 10. juna, a ne šta će biti u mojoj karijeri. Otvoren sam za sve, hranim se motivacijom. Onog dana kada ne budem imao motivaciju da radim najbolje što mogu, uradiću neku drugu stvar. Bez limita, naravno".

Ostavio je trag u njemačkom Bambergu, sjeća se saradnje sa Nikolom Melijem kojem je otvorio vrata Fenerbahčea, kasnije i NBA lige.

"Pomogao sam, ali sve to zahvaljujući njemu. On je jedan od najpametnijih ljudi koje sam ikad sreo u karijeri. Rekao sam mu kako ga vidim u ekipi, dao sam mu ključeve odgovornosti, ali ništa nisam obećao. Samo sam mu pojasnio da imam ulogu za njega i to je bilo fenomenalno. Sada ostvaruje brojke u NBA, a ja uživam gledajući sve to".

Od januara 2013. do juna 2014. godine je imao epizodu na klupi reprezentacije Grčke, gdje se nije proslavio.

"Moram da kažem da je to komplikovano mjesto. Ipak, ponovio bih to iskustvo, vrlo važno za moju karijeru. Stvarno je teško trenirati nacionalni tim, to je zaista drugačija stvar od onoga na šta ste navikli da radite".

Nakon Grčke je bio i u Rusiji, radio je kao trener u Uniksu iz Kazanja.

"Gdje god se nalazite u Rusiji, nikada ne stignete tamo gdje treba. Kada pomislim na Rusiju prva misao mi je - veliko i široko. Temperature su nevjerovatne, svjetlost vrlo posebna, čudne vremenske zone... Tek onda je tu košarka", istakao je Trinkjeri.

Bonus video: