Košarkaške enigme, Zvezdan Mitrović: Prave se planovi, ali sve je u magli

Pored razmišljanja da li tekuća sezona može da se nastavi, planovi za narednu, ili naredne, su tek u magli
1643 pregleda 0 komentar(a)
Zvezdan Mitrović
Zvezdan Mitrović

Prošlo je mjesec i po od kada su odigrane posljednje evroligaške utakmice.

Nekoliko dana kasnije su stala i nacionalna prvenstva, a Zvezdan Mitrović, trener Asvela, sredinom marta je iz Francuske stigao u Crnu Goru.

“Igrali smo sa Monakom 10. marta, a pet dana kasnije u dogovoru sa predsjednikom kluba Tonijem Parkerom, svi koji nismo stanovnici Liona pošli smo kući”, kazao je Mitrović za TV Vijesti.

U situaciji bez presedana o sportu se prvih dana nije ni razmišljalo, ističe Mitrović.

“U tim trenucima razmišljaš samo o preživljavanju, pored svih informacija o broju zaraženih, umrlih...”.

Sada je već drugačije, kaže Mitrović, počinju i košarkaške priče, prave se planovi, ali budućnost je, ističe on, veoma neizvjesna.

Pored razmišljanja da li tekuća sezona može da se nastavi, planovi za narednu, ili naredne, su tek u magli...

U Evroligi ima klubova koji sa prilično stabilnim budžetima, kao što su Real Madrid i CSKA, dok su, s druge strane, klubovi čije finansije zavise od prodaje ulaznica, interesovanja sponzora, kakav je njegov Asvel.

“Ekonomska situacija će mnogo uticati na sport, to je izvjesno. U našem slučaju - ako igramo bez publike, nema prodaje karata, interesovanje sponzora pada. Sve je povezano... U komunikaciji sam sa ostalim evroligaškim trenerima, i svuda je isto. Prave se planovi, moraju, ali velika je enigma za sve nas – oko priprema, stvaranja tima...”.

Problem u vezi nastavka sezone predstavljaju i američki košarkaši, koji su nosioci igre u gotovo svim klubovima - nema ni naznaka kada bi mogli da se vrate u Evropu i pod kojim uslovima.

“Ima momaka iz Amerike koji ni ne pomiišljaju, zbog sopstvene bezbjednosti, da brzo dođu nazad možda čak i godinu. Imam takve informacije i od nekih mojih igrača”.

Asvel je do prekida imao sjajnu sezonu, ističe Mitrović.

“Deset pobjeda u Evroligi kao debitanti i klub sa najmanjim budžetom i dioba prvog mjesta u francuskom prvenstvu – prevazišli smo očekivanja”.

Mitrović je, takođe, lansirao i dva velika talenta – 18-godišnjeg Tea Maledona i godinu mlađeg Matjua Strazela, koji imaju zapaženu minutažu u najjačem takmičenju i NBA budućnost.

“Volim da ukažem šansu mladim momcima, ako je zaslužuju, a oni su je zaslužili. Veoma su talentovani”.

Mitrović ima još godinu ugovora sa francuskim klubom.

“Za sada je sve po planu po tom pitanju, ali svi čekamo šta će da se dogodi – kakvi će da budu budžeti, ambicije...”.

Dvije godine sarađuje sa Tonijem Parkerom, legendarnim košarkašem, a sada predsjednikom kluba.

“Parker je time što je igračima i trenerima odmah dozvolio da se vrate u svoje zemlje pokazao da razumije potrebe i situaciju. On je veoma sposoban čovjek, pominje se da će da preuzme i Lion, fudbalski klub. Igrao je glavom kao košarkaš, takav je i kao funkcioner”, kaže Mitrović.

Bonus video: