Istorija mržnje: "Posljednji ples" podsjetio na neprevaziđeno rivalstvo Čikaga i Detroita

Treća i četvrta epizoda podsjetila je na rivalstvo između Čikaga i Detroita, koje je preraslo u otvorenu mržnju
2086 pregleda 1 komentar(a)
Džordan protiv zlih momaka
Džordan protiv zlih momaka

I treća i četvrta epizoda dokumentarnog serijala "Posljednji ples", koje su emotivane u nedjelju u SAD-u, o po mnogima najboljem košarkašu svih vremena Majklu Džordanu i Čikago Bulsima, a koji govori o njihovom putu ka osvajanju NBA naslova 1998. godine zadržale su visok novo gledanosti, objavila je televizijska stanica ESPN.

Treća epizoda imala je gledanost od 6.1 milion, a četvrta od 5.7 miliona.

Prve dvije epizode emitovane su 19. aprila, a prva je s gledanosti od 6.3 miliona postala najgledaniji sportski dokumentarac u istoriji.

Treća i četvrta epizoda podsjetila je na rivalstvo između Čikaga i Detroita, koje je preraslo u otvorenu mržnju.

Pistonsi su bili čvrsti, bili su zli, bili su NBA šampioni 1989. i 1990. godine. Detroit Pistonsi, ekipa koju svaki ljubitelj najjače košarkaške lige na svijetu pamti po nadimku Loši momci (Bad Boys).

Džo Dumars, Bil Lembir, Denis Rodman, Mark Agire, Džon Sejli i nadasve njihov lider na terenu, Ajzea Tomas, bili su možda i najveći razlog zašto je Džordan postao najbolji košarkaš svih vremena.

Tukli su ga na sve moguće načine, činili sve i dozvoljene i nedozvoljene stvari da ga zaustave, pogotovo u finalima Istočne konferencije 1989. i 1990. godine. U dokumentarcu je pokazano da je Leteće visočanstvo manijakalno radilo tokom ta dva ljeta kako bi fizički ojačalo i probilo živi zid igrača iz Motor Sitija.

Jer, Majkl je mrzio da gubi, još više je mrzio da gubi od Pistonsa, a najviše od Tomasa... Osveta je stigla 1991. godine, kada su Bulsi u finalu Istoka počistili šampiona sa terena sa 4:0, a onda u velikom finalu srušili i LA Lejkerse (4:1), pa je Džordan u svojoj sedmoj sezoni konačno osvojio prvi od šest šampionskih prstena.

Ali, ni dan-danas ne može da zaboravi potez Tomasa i još nekoliko igrača Pistonsa, koji su na kraju četvrte utakmice samo odšetali sa terena, bez pozdrava.

- Tokom tog perioda, to se nije tako gledalo kao sada. Kada izgubiš, napustiš parket. Tako je bilo - rekao je Tomas u sekvenci „Posljednjeg plesa” i napomenuo da su to isto njima uradili Boston Seltiksi.

ESPN, koji je snimio dokumentarac, bez cenzure je pustio Džordanov odgovor na tu Ajzeinu izjavu.

- Dobro, znam da je ovo sra... Šta god da sada kaže, znate da to nisu bile prave reakcije tada. Imao je dosta vremena da razmisli o tome ili da ljutnja javnosti promijeni njegovo mišljenje. Možete mi pokazati šta god hoćete, ali nema šansi da me ubijedite da on nije šup.. - rekao je Džordan.

O animozitetu lidera Bulsa i Pistonsa su ispisani eseji. Džordan ga je praktično izbacio iz prvog i jedinog pravog Drim tima, koji je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992, a kada je priman u Kuću slavnih optužio je Tomasa da je 1985. na Ol-staru uticao da igra malo.

Prošle su tri decenije, ali najveći košarkaš svih vremena, najbogatiji sportista u istoriji, čovjek čije šampionsko prstenje ne može da stane na jednu ruku, koji ima svoj čuvenu modnu marku, ni u svom dokumentarcu ne može da zaboravi kako mu je jedan igrač stajao na putu da postane legenda. Takva obostrana mržnja se više ne gleda...

Bonus video: