Bertomeu: Sada ne djeluje realno, ali razmišljaćemo o nastavku dok god postoji nada

"Trenutno nema dovoljno dobre podloge za nastavak sezone, zato smo i rekli da će se utakmice igrati samo ako budemo mogli da obezbijedimo adekvatne uslove", kaže Bertomeu
1281 pregleda 0 komentar(a)
Đordi Bertomeu, Foto: Filip Roganović
Đordi Bertomeu, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.04.2020. 17:01h

Prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu je još jednom izašao u javnost i ponovio ono što je rekao mnogo puta u posljednjih mjesec - da će učiniti sve da se košarkaška sezona završi na terenu.

Ponovio je i da i dalje sve zavisi od toga kakva će biti situacija sa pandemijom koronavirusa.

"Teško je dati neke objektivne procjene, jer sve zavisi koliko će dugo pandemija blokirati Evropu. Od 12. marta smo morali da suspendujemo sva takmičenja, ali razmišljamo o nastavku. Na posljednjem sastanku prije šest dana smo razgovarali o mogućim problemima sa transportom, zatvorenim granicama, ali smo se usaglasili na koji način takmičenje treba da se nastavi. Klubovi, liga i svi partneri su već osjetili određene posljedice, kao svi na svijetu. Da li ćemo moći da nastavimo i da li će navijači biti na tribinama na jesen? Mnogo je tu faktora. Jasno je da zbog toga klubovi već imaju minus u kasi", rekao je Bertomeu za ruski "sports.ru".

Nekoliko trenera evroligaških ekipa je priznalo da ne vjeruje da će se sezona nastaviti.

"Ako pogledate aktuelnu situaciju, jasno će vam biti zbog čega tako misle. Trenutno nema dovoljno dobre podloge za nastavak sezone, zato smo i rekli da će se utakmice igrati samo ako budemo mogli da obezbijedimo adekvatne uslove. Naravno, ovo smo diskutovali i sa Unijom košarkaša, jer bi ugovori morali da važe do kraja jula, u slučaju da se sezona nastavi. Ono što je važno jeste da su svi pristali da se sezona prekine, ako uslova ne bude. Ali dok postoji nada, imamo obavezu da uradimo sve da se ona nastavi".

Finansijski dio je bio i ostao najvažniji, ali ne može da bude ispred zdravlja svih, kaže Bertomeu.

"Evroliga zaista pokušava da bude kao NBA. Prihodi dolaze iz svih krajeva svijeta, a klubovi sa ogromnim budžetima su uradili mnogo da se tamo nađu. Zbog toga su finansije jako važne, ali nije fer i korektno da se odluka o nastavku zasniva isključivo na novcu. Prije dvije sedmice sam rekao da nećemo dovesti u opasnost zdravlje naših igrača, trenera i sudija, kao i navijača, zapošljenih u dvoranama i stanovnika uopšte. Ako nam nadležni organi dozvole da igramo, daćemo sve od sebe da sačuvamo zdravlje svih i okončamo sezonu. Ne samo zbog toga što imamo obaveze prema sponzorima, već i prema navijačima. Zbog njih postojimo".

Osvrnuo se još jednom na status igrača. Ima i onih koji ne žele da pristanu na smanjenje plate u klubovima.

"Iako su neki igrači javno izrazili nezadovoljstvo za ugovore, većina je prihvatila sve bez pogovora. Skoro 300 igrača nastupa u Evroligi. Želim da im zahvalim što su razumjeli situaciju, ne samo u ligi, već i u društvu. Znali su da igraju ključnu ulogu u svemu. Međutim, smanjenje prihoda neće dovesti do rješavanja problema, ali će imati pozitivan uticaj na situaciju u klubovima. Dogovor koji je postignut predstavlja samo minimum ispod kojeg se ne može ići i daje garanciju da će ugovori biti poštovani”, istakao je Bertomeu.

Evroliga je najavila da će 24. maja održati novi sastanak, nakon kojeg će biti jasnije da li je realno da se sezona nastavi.

Bonus video: