Čekajući mig iz Barselone

ABA liga čeka 24. maj i odluku ECA, a problem je što tada neće ostati dovoljno vremena da američki košarkaši dođu i odigraju regionalno takmičenje prije završnice Evrolige i Evrokupa
4852 pregleda 0 komentar(a)
U SAD čekaju rasplet situacije: Hasan Martin (Budućnost Voli) i Dario Hant (Mornar), Foto: Savo Prelević
U SAD čekaju rasplet situacije: Hasan Martin (Budućnost Voli) i Dario Hant (Mornar), Foto: Savo Prelević

Pandemija koronavirusa je oslabila u Evropi, na Balkanu su počele da popuštaju i državne mjere, ekipe treniraju, ali je završnica ABA lige i dalje u izmaglici.

Čeka se mig iz Barselone i sudbinska odluka o nastavku sezone u Evroligi i Evrokupu. Dan D je 24. maj, istog dana ili dan kasnije bi Skupština regionalnog takmičenja trebalo da odluči kako će se odigrati finiš. U igri je nekoliko opcija, ali bi problem mogla da predstavljaju upravo dva najjača kontinentalna takmičenja.

Naime, po planu Izvršnog odbora ECA (Udruženje evropskih klubova), igrači bi trebalo da dođu u klubove do 28. maja, da budu u karantinu (ako je neophodan) do 11. juna, a da treniraju tri sedmice, od 12. juna do 2. jula. Završnica Evrokupa bi bila od 4. do 17. jula, a Evrolige od 4. do 26. jula. Sve preostale utakmice u oba takmičenja bi se igrale u dva grada, a kandidata je mnogo. Srbija je, na primjer, za elitno takmičenje kandidovala Beograd, a za drugo po važnosti Novi Sad.

Kako Crvena zvezda i Partizan još imaju obaveze u evropskim takmičenjima, ABA liga bi mogla da se završi tek krajem jula ili čak i početkom avgusta! Razlog za to su američki košarkaši, koji su otišli kući kada su počele da se zatvaraju granice.

Budućnost Voli, koja je obezbijedila 2. mjesto u regularnom toku, mora da čeka odluku Skupštine ABA lige da vidi da li će zvati Džastina Kobsa, Hasana Martina, Skota Bamforta i Šonai Kilpatrika da se vrate. Sva četvorica su u kontaktu sa šefom stručnog štaba Petrom Mijovićem i poručili su da će doći da odigraju završnicu sezone, ali uprava ne smije da rizikuje i pozove ih da sada dođu, kada se ne zna da li će se ABA liga nastaviti.

- Čekamo odluku Skupštine, da vidimo da li će se ABA liga nastaviti, Ne možemo sada da zovnemo Kobsa, Martina, Bamforta i Kilpatrika da ostave porodice i vrate se u Crnu Goru, a da se onda odluči da sezone nema i da opet idu kući. Bilo bi dobro kada bismo prije Skupštine, negdje do sredine maja, dobili informaciju da li će se liga nastaviti - rekao je za „Vijesti” sportski direktor „plavih” Gavrilo Pajović.

Pred Mornarom je još veći rebus. Kako nije odigrano posljednje kolo, ne zna se šta će Skupština odlučiti ko bi bio četvrti učesnik plej-ofa ili fajnl-fora, zavisno od toga šta će se riješiti. Barani jesu bili u najboljoj poziciji, ali je pitanje da li će biti odabrani oni ili Cedevita Olimpija. Zbog toga braća Pavićević ne mogu da pozovu Džejkoba Pulena, Derika Nidama, Ajzeu Vajtheda, Darija Hanta, Antabiju Volera i Lensa Herisa da se već sada vrate u Bar i provedu minimum 14 dana u karantinu, kad je nastavak sezone pod znakom pitanja.

Kada bi se već sada znalo da će se ABA liga završiti na terenu, klubovi bi mogli da pozovu Amerikance da prelete Atlantik i odrade plej-of (ili fajnl-for) prije završnice dva najjača evropska takmičenja. Ali, čini se da od toga neće biti ništa i da će se čekati sredina ljeta...

Bonus video: