Postavili temelj za narednu sezonu: Budućnost ne želi da ponovi greške iz prošlosti

Produžetkom saradnje sa Džastinom Kobsom, dan nakon što je Nikola Ivanović potpisao novi ugovor, Budućnost Voli najavila da će se i sljedeće sezone boriti za sam vrh na Jadranu
3627 pregleda 0 komentar(a)
Još dosta stvari treba da se riješi, ali Budućnost sklapa kockice, Foto: Savo Prelević
Još dosta stvari treba da se riješi, ali Budućnost sklapa kockice, Foto: Savo Prelević

Nakon Nikole Ivanovića, Budućnost Voli je zadržala još jednog plejmejkera i riješila najznačajniju poziciju u timu - novi dvogodišnji ugovor potpisao je Džastin Kobs.

Američki plejmejker sa crnogorskim pasošem je najbolji igrač „plavih” ove sezone, s obzirom na to da je u ABA ligi prosječno bilježio 15,7 poena i pet asistencija.

Time je postavljen temelj tima za narednu sezonu. Šteta je samo što neće ostati i Hasan Martin, koji je bio najvažniji šraf u timu, uz Ivanovića i Kobsa. „Šteta” je učinjena prošlog ljeta, kada je eksplozivni centar stigao iz njemačkog Bajrojta, jer je potpisao samo jednogodišnji ugovor. Da je stavio paraf na višegodišnju saradnju, Budućnost bi mogla ili da ga zadrži ili da uzme obeštećenje. Ovako, vjerovatno će potpisati za Olimpijakos kao slobodan igrač...

Bez obzira na to, potpisom Kobsa i Ivanovića, kao i Alekse Ilića, rješavanjem nekih pitanja za narednu sezonu, iako se još ne zna ni šta će biti sa tekućom, u podgoričkom timu su pokazali da ne žele da ponove neke greške iz prošlosti, ponajviše vezane za skauting i kasno traženje nosilaca igre.

Još dosta stvari, međutim, tek treba da se riješi.

Narednih dana bi trebalo da bi da bude nešto jasnije oko ostanka domaćih igrača. Kapitenu Suadu Šehoviću je istekao ugovor, baš kao i povrijeđenom Filipu Baroviću i Zoranu Nikoliću, a Danilo Nikolić i Petar Popović imaju potpisane sporazume do 2022. godine. U klubu su i mladi Igor Drobnjak, Fedor Žugić i Milić Starovlah.

Svi oni imaju pravo da igraju i u završnici domaćeg šampionata i Kupa naredne sezone, u kojima će se voditi velika bitka sa nikad jačim Mornarom. Ostalo je da se riješi pitanje novih stranaca, ali će to zavisiti i od toga u kojem će takmičenju igrati šampion Crne Gore (Evrokup je obezbijeđen, do Evrolige bi se moglo samo sa titulom u ABA ligi - ako se bude igrala), kao i finansijskih mogućnosti. S obzirom na to da svi klubovi u Evropi najavljuju manje budžete zbog posljedica pandemije koronavirusa, treba očekivati i da će Budućnost imati manje novca na raspolaganju.

To, međutim, ne znači da će imati i slabiji tim, jer će cijene igrača neminovno pasti, a sa dobrim skautingom bi mogao da se napravi bolji posao nego ove sezone.

U tome bi veoma značajnu ulogu trebalo da odigra stručni štab. Još je, međutim, barem sa formalne strane, pitanje ko će biti njegov šef - Petar Mijović je nakon rastanka sa Subotićem sjeo na klupu i dalje je trener do daljeg. Ne može vječno da bude v. d., pa se pretpostavlja da će ubrzo morati i to da se riješi.

Bonus video: