Šta smo saznali iz „Posljednjeg plesa”?

Emitovane su i završne epizode dokumentarca o Majklu Džordanu, najvećem košarkašu svih vremena
2787 pregleda 1 komentar(a)
Iznad svih: Majkl Džordan, Foto: AP
Iznad svih: Majkl Džordan, Foto: AP

U posljednjoj epizodi ESPN-ovog dokumentarca “Posljednji ples”, koji je emitovao Netfliks, Barak Obama za Majkla Džordana kaže:

“On je postao važan ambasador košarke širom svijeta. Majkl i njegovi Bikovi promijenili su kulturu”.

Jedan od njegovih najvećih rivala, Redži Miler, nazvao ga je “Crnim Isusom”.

Prošlo je mnogo vremena otkada je Majkl Džordan otišao u penziju, a sjajna dokumentarna serija se pobrinula da jedan od najvećih sportista svih vremena, ponovo bude najaktuelnija sportska ličnost na svijetu - iako su od njegovog posljednjeg meča u dresu Čikaga, 14. juna 1998, prošle čak 22 godine.

Zašto su ljudi, u stvari, i dalje toliko opsjednuti Letećim Majkom? Za mnoge stvari o Džordanu znalo se i prije, ali je “Posljednji ples” bacio na njih nove snopove svjetlosti.

Pobijediti po svaku cijenu

Ako smo bilo šta naučili o Džordanu iz dokumentarca ESPN-a, to je činjenica da ne samo da voli da pobijedi - već da ne podnosi da ne pobijedi!

Majkl Džordan
Majkl Džordan(Foto: AP)

Kamere i svjedočenja raznih aktera njegove slavne košarkaške priče pokazali su kako prkosi apsolutno svemu - od klupskih ljekara, preko navodnog trovanja hranom da bi izašao na teren i pobijedio, sve do izmišljanja ličnih netrpeljivosti sa rivalima kako bi se osvetio. Jednom je i udario timskog kolegu Stiva Kera na treningu, kako bi ga motivisao.

Nakon šest titula sa Čikagom (po tri prstena u dva mandata), na kraju se povukao pomalo nervozan, samo zbog toga što u 35. godini nije dobio priliku da osvoji sedmu titulu.

- Ludo je kada odlazite na vrhuncu - kazao je.

Čikago mu nije ponudio novi, barem jednogodišnji ugovor.

- Osjećam da sam mogao da osvojim sedmu titulu. Ne mogu da prihvatim što nisam ni pokušao!

Džordanke i kultura patika

Patike sa potpisom Majkla Džordana, koje je najbolji košarkaš svih vremena nosio u debitantskoj NBA sezoni 1984/85, prije neki da prodate su na aukciji za nestvarnih 560 hiljada dolara!

Brand “Air Jordan” - popularne Džordanke, pokrenule su svojevrsnu kulturu patika u kasnim 80-im i početkom 90-ih godina prošlog vijeka.

Prvi put su izašle 1985. godine. Do 1986, kompanija Najki je od njihove prodaje zaradila 100 miliona dolara.

Džordan u početku nije želio da potpiše ugovor sa Najkijem, ali je pristao na nagovor oca i svog bivšeg agenta Dejvida Falka.

Falk je kasnije otkrio strategiju:

- Pokušali smo da uzmemo timskog igrača i da ga tretiramo više kao golfera, boksera ili tenisera. Upalilo je!

Uticao je na cijelu generaciju igrača

Jedan od najvećih igrača koji govori o Džordanovom uticaju na njega je pokojni Kobi Brajant. U “Posljednjem plesu” priča o duelu sa Džordanom na Ol-star vikendu u Njujorku 1998. godine.

- Odrastao sam gledajući Majkla na TV-u. Sada imam priliku da se nađem s njim - lice u lice - kazao je Brajant.

Kaže da mu je Džordan bio “poput velikog brata” u pružanju smjernica.

- Ono što ste dobili od mene - to je od njega! Bez njega ne bih osvojio pet titula. On je bio moj putokaz - dodao je Brajant.

Povukao se na vrhuncu, pa se vratio

Godine 1993, nakon tri uzastopne titule prvaka sa Čikagom, Džodan je odlučio da se povuče iz košarke - postao je dio profesionalnog bejzbol kluba, priključivši se Birmingem Baronima. Sportski svijet bio je u šoku - Majkl je, naime, imao 32 godine i bio je najbolji na svijetu.

Isticao je nedostatak motiva da se bavi košarkom u to vrijeme, ali je jasno i da je bio duboko pogođen zbog smrti oca (koji ga je uvijek podsticao da igra bejzbol). Bilo kako bilo, Džodran se vratio u košarkaški klub Čikago u martu 1995. i potom je vodio Bulse do tri nova vezana šampionska prstena.

Prvi sportista miljarder

Bilo je predigitalno doba, zato još impresivnije djuluje Džordanova zvijezda koja je sijala 90-ih.

Forbs procjenjuje da vrijednost njegove neto zarade iznosi 2,1 milijardu dolara. Od igranja košarke zaradio je “samo” 90 miliona dolara, te još 1,7 milijardi od korporativnih partnera.

Spejs Džem

Mnogi su uzbuđeni zbog Spejs Džema 2 sa Lebronom Džejsom, ali je jasno da će morati da bude mnogo, mnogo dobar da bi prevazišao original iz 1996 - sa Majklom Džordanom.

Džordan se tada udružio sa Bags Banijem, Defijem Dakom i drugima, kao i sa Bilom Marejem, kako bi pobijedili bandu crtanih likova. Vrhunska zabava.

Čikago je bez njega bio prosječan

Čikago 90-ih je jedna od najvećih košarkaših dinastija svih vremena.

Istina je, međitim, da klub iz vjetrovitog grada nikada prije, ni poslije Majkla Džordana - nije postao NBA prvak.

Šest titula Džordana, šest titula Čikago bulsa. Dakle, Džodan je Čikako, Čikago je Džordan - u velikoj mjeri.

Bonus video: