FIBA o pozivu Budućnosti: Ne razgovaramo sa klubovima, nego federacijama

"Pristupnice su poslate 6. maja, sa 5. junom kao krajnjim rokom do kada bi trebalo da nas obavijeste za koje klubove će odlučiti da učestvuju u Ligi šampiona, u skladu sa konačnim plasmanom", navodi FIBA
2125 pregleda 0 komentar(a)
Budućnost se nada da bi naredne sezone mogla da igra Evroligu, Foto: Savo Prelević
Budućnost se nada da bi naredne sezone mogla da igra Evroligu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.05.2020. 16:59h

Vijest da je FIBA pozavala Budućnost Voli, Partizan i Cedevita Olimpiju da naredne sezone igra u Ligi šampiona je zatalasala košarkaški region.

Sada se oglasila i sama FIBA i pojasnila da nije kontaktirala klubove, već da je poslala pristupnice federacijama.

"Ne želimo da odgovorimo na netačne glasine, jer Liga šampiona nije kontaktirala sve ove klubove", piše u odgovoru Fibe na adresu beogradskog Monda.

"Kao što već znate, mi ne razgovaramo sa klubovima, već prvo sa ligama ili federacijama (dioničarima Lige šampiona), pristupnice su im poslate 6. maja, sa 5. junom kao krajnjim rokom do kada bi trebalo da nas obavijeste za koje klubove će odlučiti da učestvuju u Ligi šampiona, u skladu sa konačnim plasmanom. Tada ćemo znati koji klubovi bi htjeli ili mogli da budu zainteresovani i pričaćemo isključivo sa njima. Mi smo realni i polako se izgrađujemo", navodi Fiba.

Dodaje se:

"Morate da se kvalifikujete da biste igrali u Ligi šampiona. Ponekad sklapamo bilateralne dogovore sa nekim klubovima, uključujući dugoročne sporazume, ali oni idu uz striktne klauzule koje se tiču sportskih rezultata, a to mediji zaboravljaju. Klubovi mogu biti primljeni da igraju duže godina u Ligi šampiona, ali samo ako se za to sportski izbore u svojim nacionalnim ligama", ističe Fiba.

Od klubova iz regiona do sada su u FIBA Ligi šampiona, koja postoji od sezone 2016/17, učestvovali Partizan, Mornar, Cibona i Mega.

Bonus video: