Crna Gora u nastavku slomila otpor slabašnog Islanda

To je treća pobjeda "crvenih" u grupi, druga protiv Islanđanki, kojom je naša selekcija ostala u trci za plasman na Eurobasket
0 komentar(a)
Glori Džonson, Crna Gora - Island, Foto: Filip Roganović
Glori Džonson, Crna Gora - Island, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.02.2018. 19:47h

Boljom i angažovanijom igrom tek u drugom poluvremenu, košarkašice Crne Gore upisale su očekivanu pobjedu protiv slabašnog Islanda - izabranice Roberta Injigesa su večeras u Podgorici slavile 69:37, u utakmici 4. kola grupe A kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Prvih 20 minuta je bilo za zaborav, Islanđanke su, čak, dobile prvu četvrtinu, na poluvremenu je Crna Gora imala svega četiri poena prednosti. U nastavku su stvari došli na svoje mjesto, a Island je u drugom poluvremenu upisao svega šest poena, po tri u trećoj i posljednoj dionici!

To je treća pobjeda "crvenih" u grupi, druga protiv Islanđanki (u Rejkjaviku je bilo 84:62), kojom je naša selekcija ostala u trci za plasman na Eurobasket.

Osim Islanda, Crna Gora je u Podgorici savladala i Bosnu i Hercegovinu (76:55), a jedini poraz je doživjela u subotu, kod kuće, od Slovačke (72:73).

Najbolja u našoj selekciji bila je Glori Džonson sa dabl-dabl učinkom - 14 poena i 15 skokova, a dvocifren poenterski učinak imale su još Božica Mujović (sedam skokova, šest asistencija) sa 14 poena i kapitenka Jelena Dubljević sa 11.

U selekciji Islanda, koja je doživjela četvrti poraz, najbolja je bila Helena Sversidotir sa 22 koša, a imala je i devet skokova.

U drugom meču ove grupe, Slovačka je pred svojim navijačima, nakon tri produžetka, pobijedila Bosnu i Hercegovinu 100:95, i zadržala maksimalan učinak i nakon četvrtog kola.

Crna Gora će u posljednjem "prozoru" prvo gostovati Bosni i Hercegovini (17. novembar), a onda i Slovačkoj (21. novembar).

Plasman na Eurobasket, koji će 2019. godine biti odigran u Srbiji i Letoniji, izboriće prvoplasirana i šest najboljih drugoplasiranih selekcija iz osam kvalifikacionih grupa.

Direktno učešće je zagarantovano samo domaćinima Letoniji i Srbiji, a kvalifikacije mora da igra i šampion Španija.

Crna Gora – Island 69:37 (12:14, 23:17, 19:3, 15:3)

Podgorica – Dvorana: “Verde”. Gledalaca: 650. Sudije: Mitrovski (Makedonija), Cvetkov (Bugarska), Ivanović (Srbija).

Crna Gora: Aleksić 6, Bigović, Dubljević 11 (4-3), Jakšić, Džonson 14 (2-0), Jovanović 2 (2-2), Matović, Mujović 14 (2-0), Pašić 6 (4-4), Popović 4, Raković 7, Živković 2.

Island: Arnardotir 3, Brajnadotir, Gunarsdotir 2, Hrafnkelsdotir 8, Jonsdotir, Kjartansdotir 2, Petursdotir, Sigurdardotir, Sveinsdotir 22 (9-7), H. Sverisdotir, G. Sverisdotir, Trastadotir.

Bonus video: