Dan D za evropsku košarku

Procjene su da bi klubovi morali da potroše po otprilike 150.000 eura da vrate Amerikance, te da organizuju putovanja, hotele i troškove za testove na koronavirus
2625 pregleda 2 komentar(a)
Čeka se otpetljavanje Gordijevog čvora: Đordi Bertomeu, Foto: Filip Roganović
Čeka se otpetljavanje Gordijevog čvora: Đordi Bertomeu, Foto: Filip Roganović

Igrači su jednoglasno rekli ne nastavku sezone, sada se čeka šta će odlučiti klubovi.

Sudbina evropske košarke ove, a dijelom i naredne sezone, biće poznata najkasnije danas oko 16.30 časova, kada će se javnosti obratiti čovjek koji je predsjednik i glavni izvršni direktor Evrolige, Đordi Bertomeu.

Odluku o eventualnom nastavku, sa čelnicima takmičenja, donijeće 11 klubova sa A licencom.

Kako saznaje „Sportando”, za plan da se od 4. do 26. jula odigraju utakmice preostalih šest kola, a potom i fajnl-ejt, glasaće Anadolu Efes, Makabi, Real Madrid i Barselona.

Protiv su aktuelni šampion CSKA, Fenerbahče, Panatinaikos, Olimpijakos i Armani, zbog čega će biti ključno kako će glasati dva kluba koja su još neodlučna - Baskonija i Žalgiris.

Procjene su da bi klubovi morali da potroše po otprilike 150.000 eura da vrate Amerikance, te da organizuju putovanja, hotele i troškove za testove na koronavirus.

Uzgred, morali bi da doplate još pet odsto za ugovore igračima (80% se daje ako se sezona ne nastavi, 85 ako se igra).

Ali, sve bi to mogli da nadoknade novcem od TV prava i premijama za pobjede (svaka vrijedi 40.000 eura).

Ako se odluči da se sezona nastavi u Evroligi, sve utakmice će se igrati u jednom gradu.

Kandidati su Keln (gdje je trebalo da se održi fajnl-for), Beograd, Atina, Kaunas i Viljnus, te Istanbul i Antalija, koji su posljednji ušli u igru preko sponzora elitnog takmičenja, „Turkiš erlajnsa”.

Ukoliko bi se sezona nastavila, na terenu bi se riješilo ko bi naredne sezone igrao Evroligu.

Osim 11 timova sa B licencom, sigurno mjesto imaju Bajern i Asvel na osnovu dvogodišnjih ugovora, a stigla bi i dva tima iz Evrokupa (završnica bi se igrala od 4. do 17. jula).

Preostala tri tima bi se dobila kroz specijalne pozivnice, a pominje se da je jedna već rezervisana za Virtus. Drugu bi trebalo da dobije tim iz ABA lige (tako je bar obećano), a treću Himki, kao najbolji tim VTB lige.

Ako dođe do otkazivanja, u igri je više potencijalnih scenarija. Moguće je da se ova sezona poništi i da naredne u Evroligi nastupaju isti timovi, ali se razmatra i opcija proširenja na 20 klubova.

U tom slučaju, pozivnice bi gotovo sigurno dobili Virtus i Partizan, kao najbolji tim Evrokupa do prekida takmičenja.

Odluku iz Barselone čekaju i klubovi ABA lige.

Ako se sezona u dva najjača evropska takmičenja poništi, završnica regionalnog šampionata više ne bi imala nikakvog smisla.

U tom slučaju bi Evroliga odlučila koga želi u svom okrilju, a najveći gubitnik u takvom raspletu bi bila Budućnost Voli, jer bi ostala bez šanse da se na terenu bori za elitno takmičenje.

Bonus video: