Četiri crnogorska kluba spremna za ABA 2 ligu

Problem je što u zaključku sa Skupštine ABA lige piše da svih šest ex-YU republika imaju pravo na po dva tima. To su, po plasmanu, Sutjeska i Lovćen, a Podgorica i Studentski centar, koji je juče doveo Nikolu Pavlićevića, tražili su pozivnicu

4567 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Lovćen - Sutjeska, Foto: Lovćen/Novak Abramović
Sa meča Lovćen - Sutjeska, Foto: Lovćen/Novak Abramović

U srijedu, na sjednici Skupštine ABA lige, predsjednik Mornara Đorđije Pavićević je otkrio da je KK Podgorica zainteresovana da uđe u ABA 2 ligu, a njegov kolega iz Cibone, Domagoj Čavlović, iznio kandidaturu Gorice.

O tome se raspravljalo, delegati su u načelu prihvatili njihove prijave za specijalne pozivnice, ali se onda u igru uključio i Studentski centar. Klub koji je filijala Budućnost Volija je juče doveo i veliko pojačanje - prvog strijelca u prekinutoj sezoni ABA 2 lige, Nikolu Pavlićevića.

„Studenti” nemaju nikakvih dilema da će biti dio regionalnog karavana, jer su u saopštenju za javnost jasno i glasno napisali da će igrati ABA 2 ligu.

- Ove godine već imamo sedam-osam igrača mlađih selekcija Budućnost Volija, kojima je Studentski centar bio polazna razvojna stanica. U narednim godinama će doći do smjene generacija u klubu i mi se za to pripremamo. Želimo da imamo spoj osam mladih i četiri iskusna igrača, kako bismo na pravi način odgovorili izazovima i bili konkurentni za ABA 2 ligi. Predstavljamo prvo iskusno pojačanje - reprezentativca Nikolu Pavlićevića. Smatramo da će njegovo bogato iskustvo biti dobra podrška mladim snagama prilikom nastupa u ABA 2 - rekao je generalni menadžer Studentskog centra, Đuro Ostojić.

Predsjednik Studentskog centra Zoran Kojičić, koji je i jedan od direktora kompanije Voli, naglasio je ulogu tog trgovinskog lanca.

- Kompanija Voli je omogućila odlične uslove mladima u Studentskom centru za pravi profesionalni razvoj, vodeći računa o svim segmentima i svoj potrebnoj logistici. Mladim košarkašima i njihovom stručnom kadru na raspolaganju je sopstvena sala za treniranje, kao i svi potrebni prateći sadržaji za sve selekcije, koje broje više od 90 igrača. Ulaganjem sredstava u život i razvoj ovog kluba, ulažemo u mlade naraštaje, u razvoj sporta, a naša misija je da u klubu svoje prve uspjehe zabilježe budući standardni prvotimci Budućnost Volija i budući reprezentativci - istakao je Kojičić, poželjevši dobrodošlicu Pavlićeviću.

Ukoliko i Studentski centar i Podgorica dobiju specijalnu pozivnicu, Crna Gora će imati čak četiri kluba u ABA 2 ligi, jer su to pravo obezbijedili i Sutjeska i Lovćen. I ne planiraju da odustanu, iako je redove Nikšićana napustio Pavlićević, a Cetinjani su ostali praktično bez čitavog tima.

- Nastavljamo u ABA 2 ligi, idemo istim putem kao i prošle sezone. Za sad nema ništa novo oko pojačanja. Imamo neke projekcije, ali ništa od toga nije za javnost - rekao je za „Vijesti” generalni direktor Sutjeske Boris Nikolić.

Sličnu priču ima i njegov kolega iz Lovćena, Farit-Fado Kazamanović.

- Davno smo obezbijedili ABA 2 ligu, a to što se piše po novinama je neka druga priča. Sigurno je da smo zainteresovani za regionalno takmičenje - bilo je sve što je kazao Kazamanović.

Problem bi mogao da se napravi zbog činjenice da je u saopštenju sa sjednice Skupštine ABA lige napisano da, nakon promocije čačanskog Borca i Splita u elitni rang, pravo nastupa u drugom razredu regionalnog takmičenja imaju po dva kluba iz svih šest ex-YU republika, na osnovu rezultata u domaćim šampionatima.

To bi, u slučaju Crne Gore, trebalo da budu Sutjeska i Lovćen, a Studentski centar i Podgorica bi po tom zaključku morali da čekaju da se neko ne prijavi kako bi dobili pozivnicu.

Ali, u oba kluba iz glavnog grada Crne Gore su ubijeđeni da će biti članovi regionalnog takmičenja i već spremaju ekipe za to. Vjerovatno oni znaju nešto više...

Uostalom, propozicije baš i nisu „sveto pismo” u regionalnoj košarci, što govori i činjenica da su u ABA 2 ligi u prekinutoj sezoni bila po tri kluba iz Srbije i BiH, po dva iz Crne Gore i Slovenije, a po jedan iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Bonus video: