KARIM ABUDUL DŽABAR BIJESAN

Rasizam je ukorijenjen u SAD: Riječi legende košarke odjeknule Amerikom

Džabar je u kolumni za "LA tajms", povodom ubistva Flojda Džordža i nereda koji su uslijedili kao bunt zajednice, napisao da je u rasizam "ukorijenjen u SAD"

5705 pregleda 1 komentar(a)
Karim Abdul Džabar, Foto: NBA
Karim Abdul Džabar, Foto: NBA

Njegove riječi imaju posebnu težinu, jer je simbol američkog sporta, ali i borbe za prava Afro-amerikanaca, još dok se zvao Lu Alsindor.

Kao Karim Abdul Džabar je ispisao istoriju košarke, jedan od najvećih svih vremena, a danas jedna u nizu tamnoputih legendi koja ne može mirno da gleda šta se dešava u domovini.

Džabar je u kolumni za "LA tajms", povodom ubistva Flojda Džordža i nereda koji su uslijedili kao bunt zajednice, napisao da je u rasizam "ukorijenjen u SAD".

"Afro-amerikanci su žrtve institucionalnog rasizma - od obrazovnog sistema, preko sudskog, do osnovnih prava na rad. Malo, ili ništa se nije promijenilo uprkos javnoj i političkoj debati koja traje godinama. Mislio sam, ipak, da su neke stvari prošlost, ali nažalost ne - sezona lova na crnce je ponovo otvorena", napisao je nekadašnji as Lejkersa.

On je naveo da osuđuje nasilje na ulicama ("ne želim da vidim zapaljene zgrade, ulice u plamenu), ali istakao:

"Za tamnoputog čovjeka to je sada manji problem od straha da njega, njegovo dijete, majku, oca, suprugu, brata, sestru policija može da ubije kada izađe u šetnju".

Preporučujemo za Vas