OGLASIO SE I LEGENDARNI KOŠARKAŠ

Džordan tužan, povrijeđen i ljut: Sad je dosta, podržavam one koji su digli glas protiv rasizma

"Naš zajednički glas mora pritisnuti vodeće ljude u ovoj zemlji da promijene zakone, a ako to ne učine mi ćemo glasovima na izborima promijeniti njih"

2932 pregleda 1 komentar(a)
Džordan, Foto: Beta/AP
Džordan, Foto: Beta/AP

Tragična smrt Džordža Flojda, tamnoputog Amerikanca koji je preminuo nakon brutalne intervencije četvorice policajaca u Minneapolisu prije nedjelju dana, pokrenula je lavine reakcija u čitavom svijetu.

U više od 100 američkih gradova zabilježeni su nasilni protesti protiv policijske brutalnosti, a brojni svjetski sportisti oglasili su se o ovom incidentu. Među njima je i Majkl Džordan koji je u nedjelju na Twitteru komentarisao sve što se događa u SAD.

"Užasno sam tužan, povrijeđen i jako ljut. Vidim i osjećam bol jako puno ljudi, njihovu frustraciju i bijes. Podržavam sve one koji su digli glas protiv rasizma i nasilja prema obojenim ljudima u našoj zemlji. Sad je dosta. Nemam odgovore, ali naš zajednički glas protiv ovakve situacije pokazuje da nas ništa ne može podijeliti. Moramo paziti jedni na druge i nikad ne smijemo ignorisati ovakvu bezosjećajnu brutalnost. Moramo nastaviti s mirnim prostestima protiv nepravde i moramo tražiti odgovornost vlasti. Naš zajednički glas mora pritisnuti vodeće ljude u ovoj zemlji da promijene zakone, a ako to ne učine mi ćemo glasovima na izborima promijeniti njih. O ovome problemu moramo raditi svi zajedno. Porodici Džordža Flojda želim da izrazim saučešće i saosjećanje svima onima koji su pogođeni njegovom smrću koju su uzrokovali isključivo rasizam i nepravda", napisao je Jordan na Tviteru.