Rasizam i policijska brutalnost ne mogu da budu ignorisani: Snažna poruka NBA lige

"Rasizam i policijska brutalnost ostaju dio svakodnevnog života u Americi i ne mogu biti ignorisani. Istovremeno, oni koji časno i junački služe i štite naše zajednice ponovo moraju da odgovaraju za one koji to ne čine", navodi se u pismu Adama Silvera

378 pregleda 0 komentar(a)
Adam Silver, Foto: AP
Adam Silver, Foto: AP

Komesar NBA lige Adam Silver poslao je u ponedjeljak dopis svim klubovima u kojima ih podstiče da prihvate borbu za promjene u drušvu.

Silverov dopis dolazi u vrijeme velikih protesta širom SAD uzrokovanih smrtima Džordža Flojda, Ahauda Arberija i Breone Tejlor, koji su svi bili tamnoputi i nenaoružani.

"Kao liga, dijelimo ogorčenje i bijes te nudimo iskreno saučešće porodicama i prijateljima stradalih. Upravo dok se borimo s pandemijom, koja ionako najviše uteče na obojene pripadnike naše zajednice, ponovno se podsjećamo kako u našoj zemlji postoje i rane koje nikada nisu zacijelile. Rasizam i policijska brutalnost ostaju dio svakodnevnog života u Americi i ne mogu biti ignorisani. Istovremeno, oni koji časno i junački služe i štite naše zajednice ponovo moraju da odgovaraju za one koji to ne čine.

Ovaj trenutak takođe zahtijeva veće preispitivanje onih među koje spadam i ja koji nikada neće iskusiti svu bol i strah mnogih naših kolega i igrača kojima je je to svakodnevica. Moramo poslušati jedni druge i raditi zajedno kako bismo postali dio rješenja. Kao organizacija, moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo ostvarili značajnu razliku", stoji u Silverovom dopisu.

Među onima koji su javno zatražili potrebu za socijalnim promjenama su i legende poput Majkla Džordana, Karima Abdul-Džabara, kao i aktuelne zvijezde NBA lige Lebron Džajmes i Džejson Tejtum.

Bonus video: