Tihi odlazak nebeskog letača: Vins Karter je zaslužio ljepši kraj

Vins Karter je u NBA ušao 1998. godine, kao peti pik drafta, odakle ga je uzeo Toronto

3281 pregleda 1 komentar(a)
Vins Karter, Foto: AP
Vins Karter, Foto: AP

Atalanta neće igrati u nastavku NBA lige.

Kao tim, neće nedostajati mnogo ljubiteljima košarke, ali to što je klub iz Džodržije prije prekida sezone ostao bez šansi za plej-of označio je i oproštaj jedne od legendi ove igre.

Vins Karter se neće oprostiti onako kako je zaslužio, već iznenada, zbog koronavirusa.

Ukoliko se ne dogodi neka dramatična promjena, istaće upisano da je Karter - čuveni "Air Canada" - posljednji meč u karijeri odigrao 11. marta, protiv Njujork Niksa.

U trenutku dok se ta utakmica igrala već je bilo objavljeno da se NBA zaustavlja, jer je Rudi Gober bio pozitivan na testu.

"Ako se sve završi sada, makar sam postigao posljednji koš. Biće to čudno, ali lijepo sjećanje. Biće to čudan način da završim priču. Ako se ne nestavi, mirno ću prihvatiti realnost. Uživao sam u košarci, i u lijepim i u ružnim trenucima", kazao je Karter 11. marta.

Vins Karter je u NBA ušao 1998. godine, kao peti pik drafta, odakle ga je uzeo Toronto.

Ostao je upamćen kao sjajan napadač i po atraktivnim zakucavanjima, a jedno od njih, koje je izveo na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000- godine, kada je preskočio 218-centimetara visokog Francuza Fredrika Vajsa možda je i najbolje svih vremena.

Nazvano je - "Dunk of death" (zakucavanje smrti).

Karter odlazi bez osvojenog šampionskog prstena, ali sa nekim rekordima.

Niko nikada nije igrao 22 sezone u NBA ligi, jednu manje imaju Kevin Garnet, Dirk Novicki, Robert Periš i Kevin Vilijams.

Četvrti je najstariji košarkaš koji je odigrao zvaničnu utakmicu - 43 godine i 45 dana, a jedini koji je igrao u četiri decenije - '90, '00, '10 i '20 .

Kada je debitovao, Lebron Džejms je bio u osmom razredu osnovne škole, a Luka Dončić se nije ni rodio.

Sa 1.541 utakmicom nalazi se na trećem mjestu vječne liste, iza Robert Periša (1.611) i Karima Abdula-Džabara (1.560).

Karijeru je završio sa 16.7 poena, 4.3 skoka i 3.1 asistenciju po meču, igrajući za Toronto, Nju Džersi (Bruklin), Orlando, Finiks, Dalas, Memfis, Sakramento i Atlantu.

Bonus video: