ABA 2 - idealni poligon za razvoj mladih igrača

Zoran Vujičić, direktor novog člana regionalnog košarkaškog društva KK Podgorice, za „Vijesti” govori o planovima kluba

3776 pregleda 4 komentar(a)
Nada se da će neki igrači dogurati i do seniorske reprezentacije: Zoran Vujičić, Foto: Savo Prelević
Nada se da će neki igrači dogurati i do seniorske reprezentacije: Zoran Vujičić, Foto: Savo Prelević

Crna Gora će naredne sezone imati čak četiri predstavnika u ABA 2 ligi. Jedan od njih biće Podgorica, klub koji je tek završenu sezonu počeo hiljadama kilometara daleko od regionalnog takmičenja, u Prvoj B ligi.

Mladi tim je osvojio 1. mjesto u tom takmičenju, dobio poziv Košarkaškog saveza Crne Gore da se pridruži Erste ligi (iako je sezona poništena), a zatim i vajld-kard za drugi rang takmičenja na Jadranu.

- Nismo vjerovali da ćemo tako brzo doći do velikog uspjeha za KK Podgorica, samim tim i za crnogorsku košarku. Odluka ABA lige je veliki podstrek za mlade igrače, koji su bili tu ili došli kod nas. Imaće šansu za veliki napredak, nadamo se da će to biti od pomoći i klubu i nacionalnom timu - rekao je direktor kluba, Zoran Vujičić.

Klub iz glavnog grada će imati najmlađu ekipu u ABA 2 ligi, sa nekim od najvećih nada crnogorske košarke. Jedna se izdvaja - Vasilije Vučinić.

- Bazirali smo se na dovođenje perspektivnih košarkaša, uglavnom iz Crne Gore. Imamo igrače od 2002. do 2005. godišta, koji su u svojim generacijama možda i najtalentovaniji u zemlji. Tu je budući biser crnogorske košarke, Vasilije Vučinić, rođen 2001. Evidentan je bio njegov ogroman napredak prošle sezone, a ubijeđen sam da će pokazati pravo lice i u ABA 2 ligi i Erste ligi.

U timu koji će nastupati u ABA 2 ligi su i braća iz Pljevalja Ognjen i Danilo Lacmanović, Stefan Bogojević, Sava Milatović, Srbi Ognjen Mićović, Marko Kovačević i Miloš Koprivica, te 16-godišnji makedonski ekstra talenat, Filip Nakov. Ubjedljivo najstariji će biti 30-godišnji centar iz Bijelog Polja, Marko Ljujić, a stigao je i MVP Erste lige iz Jedinstva, 22-godišnji Vladan Kaluđerović. U planu je dovođenje plejmejkera i beka-šutera.

Na klupi će biti Zoran Kašćelan, koji se dokazao u Lovćenu u svojoj debitantskoj sezoni na klupi muške seniorske ekipe.

- Pokazao je da ima kvalitet za ABA ligu. Mlad je stručnjak i posebno voli da radi sa talentovanim igračima, a zna se da je cilj našeg kluba razvoj mladih - napominje Vujičić.

Prvi put je želja Podgorice da postane član ABA 2 lige postala javna 27. maja, kada je to na Skupštini ABA lige saopštio predsjednik Mornara Đorđije Pavićević. Ta ideja je gotovo jednoglasno prihvaćena, jer su i članovi elitnog regionalnog takmičenja željeli da klub sa takvom dvoranom i stabilnim finansijama bude u njihovom društvu.

- To je jedan od podstreka za rad. Mislim da malo ko ima uslove kao mi u bivšoj Jugoslaviji. To što nam pruža „Bemax arena” sa svim svojim sadržajima, počev od teretane i svlačionica, do dvorane koja je na raspolaganju KK Podgorici i ŽKK Budućnost Bemax tokom cijelog dana, nema svako. U klubu ističu da ih plasman u ABA ligu ne zanima, već da je pravljenje igrača jedina želja.

- Uopšte nemamo rezultatski cilj. Zanima nas samo promocija tih mladih momaka, da vidimo da li mogu da se dignu na veći nivo. Želja nam je da svi ti momci sjutra budu bolji i da igraju za mlađe selekcije, kasnije i za seniorsku reprezentaciju Crne Gore. Mislim da mnogi od njih imaju šansu za to - naglasio je Vujičić.

Podgorica je ušla u ABA 2 ligu putem specijalne pozivnice, ali da bi sigurno tu i ostala, morala bi da bude u dvije prvoplasirane ekipe u Erste ligi. To će biti veoma teško, jer pored ostalih učesnika drugog ranga regionalne košarke, Sutjeske, Lovćena i Studentskog centra, ozbiljan rival će biti i Ibar.

- Još je rano za tu priču, zavisi i kakve će sastave imati ostali klubovi. Imaćemo sigurno najmlađu ekipu u ABA 2 ligi, a u Erste ligi ćemo dati šansu još mlađim igračima, možda čak i kadetima. Naravno, domaća liga je veoma značajna, jer prve dvije ekipe idu u ABA 2 ligu, ali je još rano da se time bavimo - zaključio je direktor Podgoričana.

„Vučice” kao primjer

U WABA ligi Budućnost Bemax je aktuelni šampion, a u istom sistemu su i KK i ŽKK Podgorica. Isti im je i cilj...

- Budućnost Bemax je u posljednjih pet-šest godina, otkada imamo „jakog” sponzora, podigao ljestvicu u okruženju i u organizaciji i u radu sa mlađim kategorijama. To je donijelo rezultat, nadam se da će i KK Podgorica ići uzlaznom putanjom, da će biti prepoznata po radu sa mlađima i biti stabilan ABA ligaš. ŽKK Podgorica će biti drugi tim Budućnost Bemaxa, za koji će igrati djevojke koje još nisu spremne za prvu ekipu. Kaliće se, svakog mjeseca igrati turnire u bivšoj Jugoslaviji i šire, kako bi nadomjestile manjak utakmica u Crnoj Gori - otkriva Vujičić.

Iako igra regionalnu ligu, Budućnost Bemax ne igra i u evropskim takmičenjima.

- To će se desiti kada se steknu uslovi, tj. kad budemo imali dovoljan broj naših igračica. Ne želimo da imamo legiju strankinja, da igramo Evropu samo zbog igre, već je cilj da naše djevojke budu u ŽKK Budućnost i dođu do što većeg nivoa.

Liga osnovaca i za dječake

ŽKK Budućnost Bemax je prethodnih godina omasovila žensku košarku u Podgorici kroz nekoliko projekata, cilj je da to radi i KK Podgorica, koja je pod istim “krovom”.

- Ono što smo napravili kao ŽKK Budućnost Bemax, sada ćemo raditi i sa KK Podgorica - organizovaćemo ligu osnovnih škola za dječake. To će biti novi vjetar u leđa djeci da počnu da se bave sportom i da zavole košarku. Mislim da to fali našem gradu, da se djeca od početka usmjere ka sportu - kaže Vujičić. To neće biti jedina akcija.

- Krajem ljeta ćemo pokrenuti i besplatnu školu košarke za dječake od sedam do 10 godina. Početnici će moći da treniraju u izvanrednim uslovima u „Bemax areni”, dvorani u centru grada, a biće to i pomoć roditeljima. Mislim da će to biti iskorak za naš grad. Vjerujem da KK Podgorica neće trajati samo jednu sezonu, a poznajući ljude koji sponzorski stoje iza toga, znam da će biti sve kako je zamišljeno.

Bonus video: