Na današnji dan svijet je napustio košarkaški Mocart

Sjećanje na jednog od najboljih evropskih košarkaša svih vremena

1593 pregleda 37 reakcija 2 komentar(a)
Statua u Zagrebu, Foto: Wikimedia Commons
Statua u Zagrebu, Foto: Wikimedia Commons

Na današnji dan prije 27 godina tragično je stradao jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, Dražen Petrović.

"Košarkaški Mocart" imao je samo 29 godina kada je poginuo u udesu u Njemačkoj, po povratku iz poljskog Vorclava, gdje je dva dana ranije odigrao posljednju utakmicu za Hrvatsku protiv selekcije Slovenije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Petrović je odlučio da se kući u Šibenik vrati kolima umjesto avionom kao ostatak ekipe, a u "golfu" kojim je upravljala njegova djevojka, njemačka manekenka Klara Šalanci bila je i turska košarkašica Hilal Edebal.

Automobil je udario u kamion koji se prepriječio preko autoputa, a Petrović, koji je bio na mjestu suvozača, je od siline udara poginuo na licu mjesta. Sahranjen je 11. juna na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Petrović je tokom karijere igrao za Šibenku, Cibonu, Real Madrid, Portland, Nju Džersi Netse, a nosio je i dres reprezentacija Jugoslavije i Hrvatske.

Bio je šampion Evrope sa Cibonom (1985, 1986) i prvak Jugoslavije 1985. godine. Na Olimpijskim igrama je sa Jugoslavijom 1984. osvojio bronzu, četiri godine kasnije srebro, kao i na OI 1992. sa Hrvatskom, nakon poraza u finalu protiv američkog Drim tima. Na Evropskim prvenstvima je osvojio bronzu 1987. i zlato dvije godine kasnije, a na prvenstvima svijeta bronzu 1986. i zlato 1990. godine.

Član je Kuće slavnih u Springfildu.

Bonus video: