Panatinaikos podnio zahtjev za izlazak iz Evrolige

Ovakav epilog mogao se naslutiti iz ranijih obraćanja prvog čovjeka "zelenih" Dimitrisa Janakopulosa

4316 pregleda 1 komentar(a)
Prvi čovjek kluba iz Atine: Dimitris Janakopulos, Foto: agonasport.com
Prvi čovjek kluba iz Atine: Dimitris Janakopulos, Foto: agonasport.com

Košarkaški klub Panatinaikos podnio je zahtjev za istupanje iz Evrolige.

Klub iz Atine poslao je danas pismo prvom čovjeku Evrolige, Đordiju Bertomeuu sa izrazitim zahtjevom za napuštanje ovog takmičenja.

U zahtjevu za istupanje, kojeg potpisuje predsjednik kluba Manos Papadopulos iznijet je plan za izlazak iz ovog takmičenja.

"Kao što ste dobro svjesni, u prethodna dva mjeseca Panatinaikos je stidljivo, ali direktno komuncirao sa vama iznoseći svoju volju da okonča 'licencni klupski ugovor' sa Evroligom. Tražili smo da se ta ključna stvar iznese nadležnim tijelima što prije. Ipak, vaš odgovor bio je da bi takve vijesti ozbiljno naštetile pregovorima Evrolige sa sponzorima, kao i prozivodu Evrolige u vrijeme kada je kriza sa pandemijom napredovala. Naš klub uzeo je vaše brige u obzir, računali smo na povjerenje i djelovali sa apsolutnom diskrecijom. Nijesmo poslali formalno obavještenje niti smo vršili pritisak. Ipak, vrijeme prolazi, a i dalje nemamo odgovor na naš razuman i legitiman zahtjev. Kao posljedica toga, a u svjetlu činjenice da se prisustvo našeg kluba u takmičenju nije pokazalo korisnim po nas ni na koji način – a istovremeno nije bilo korisne eksploatacije niti uvećanja prihoda produkta Evrolige – Panatinaikos sada u pismenoj formi izražava svoju namjeru da prebaci klupsku licencu i dionice. Zvanično tražimo da se nadležna tijela Evrolige brzo sastanu i preuzmu akciju povodom ovog pitanja. Hvala unaprijed", piše u pismo Panatinaikosa.

Inače, Panatinaikos je jedan od evroligaških klubova sa A licencom. Klub iz Atine je među 11 klubova, koji su 2015. godine potpisali desetogodišnji ugovor sa Evroligom i sklopili partnerstvo sa kompanijom IMG.

Ovakav epilog mogao se naslutiti iz ranijih obraćanja prvog čovjeka "zelenih" Dimitrisa Janakopulosa.

Janakopolus je ušao u rat sa Evroligom, napao vladajuću strukturu tog takmičenja, nazivao ih "mafijašima", "lopovima"...

Gazda atinskog kluba ranije je izjavio da se nada da će čelnici kluba odlučiti da PAO napusti Evroligu i priključi se FIBA Ligi šampiona, koja je - smatra Janakopulos - budućnost.

Đordi Bertomeu je ranije saopštio da će - u slučaju istupanja Panatinaikosa - to mjesto lako popuniti.

Panatinaikos je šest puta bio šampion Evrope. Pet od tih šest titula osvojeno je pod komandom Željka Obradovića.

Bonus video: