Zvijezda NBA lige pozvala na bojkot nastavka sezone u znak protesta protiv rasizma

"Ja sam protiv odlaska u Orlando. Tu mi nešto smrdi... Protiv sam sistemstog rasizma i spreman sam se odreći svega što imam za društvene reforme", citiran je Irving na internet stranici theathletic.com

1046 pregleda 0 komentar(a)
Irving, Foto: AP
Irving, Foto: AP

Zvijezda Bruklin Netsa Kajri Irving se prema navodima više američkih medija usprotivio predloženom planu nastavka NBA sezone pa je na video konferenciji na kojoj je učestvivalo više od 80 košarkaša čak predložio bojkot ostatka sezone u znak protesta protiv rasizma.

Na video konferenciji igrača nije učestvovala najveća košarkaška zvijezda današnjice Lebron Džejms, pa je u njegovom odsustvu glavnu riječ, izgleda, preuzeo njegov bivši saigrač iz Klivlenda s kojim je 2016. godine osvojio naslov NBA prvaka.

"Ja sam protiv odlaska u Orlando. Tu mi nešto smrdi... Protiv sam sistemstog rasizma i spreman sam se odreći svega što imam za društvene reforme", citiran je Irving na internet stranici theathletic.com.

Reporter stranice yahoo.com ipak je napisao kako je Irving dodao da će podržati igrače ukoliko ipak odluče da nastavie sezonu prema planu vođstva lige prema kojem će se 22 ekipe okupiti u "Disney Worldu" i na jednom mjestu odigrati ostatak ligaškog dijela sezone i čitavo doigravanje.

Video konferencija igrača trajala je oko dva sata, ali glavna tema nisu bili uslovi koje će igrače dočekati u Orlandu već poziv na reforme u društvu.

"Iako su igrači apsolutno zabrinuti zbog COVID-a i tema o njihovoj zaštiti je bila vitalni dio razgovora, glavna je tema bila rasna nejednakost", objavio je Tarner Sports, dok je cijenjeni ESPN-ov novinar Adrijan Vojnarovski citirao neimenovanog, ali "vrlo cijenjenog" igrača koji mu je kazao:

"Kada jednom počnemo igrati košarku, glavna tema vijesti više neće biti sistemski rasizam nego što je ko učinio u utakmici protekle večeri. Ključni je trenutak da možemo našu igru stopiti sa uticajem na ono što se događa u našoj zajednici. Pitamo se međusobno: 'Gdje i kako možemo napraviti najveću promjenu?' Važan dio rasprave je bilo i mentalno zdravlje igrača i kako se nositi sa svime time".

Prema Bleacher Reportu, mnogi igrači ne žele da nastave sezonu na jednom mjestu jer "žele veću slobodu kretanja".

Prema planu kojeg je prošle sedmice usvojilo vođstvo lige, NBA sezona bi trebalo da se nastavi 31. jula u Orlandu.

Doigravanje bi počelo u istom gradu 17. avgusta, veliko finale 30. septembra i da traje najkasnije do 12. oktobra.

Klubovi bi prije nastavka sezone prekinute 11. marta zbog izbijanja pandemije koronavirusa trebalo da održe i trening-kampove takođe na Floridi od 9. do 29. jula.

Tokom prekida u NBA ligi 25. maja u Mineapolisu je smrtno stradao tamnoputi Amerikanac Džordž Flojd kao žrtva policijske brutalnosti što je za posljedicu imalo velike proteste protiv rasne nejednakosti širom SAD, koji su se proširili i na ostatak svijeta i osnivanje pokreta "Crni životi vrijede".

Bonus video: