SAOPŠTENJE KLUBOVA SA A LICENCOM

Evroligaši: Nećemo tolerisati klevete Janakopulosa, želimo da PAO ostane u Evroligi

Potpisnici saopštenja su Efes, Armani, CSKA, Barselona, Fenerbahče, Baskonija, Makabi, Olimpijakos, Real Madrid i Žalgiris

1274 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog meča (arhiva), Foto: Marios Lolos
Sa jednog meča (arhiva), Foto: Marios Lolos

Deset evroligaških klubova, vlasnici A licence danas su saopštili da podržavaju Evroligu i pozivali grčki Panatinaikos da ne napušta to takmičenje.

Takođe, klubovi su saopštili da će preduzeti sve radnje za koje smatraju da su potrebne da zaštite ugled i integritet svojih kolektivnih i individualnih svojstava i obezbijediti da klub u potpunosti ispunjava svaku obavezu na koju je pristao kao član ove grupe.

Potpisnici saopštenja su Efes, Armani, CSKA, Barselona, Fenerbahče, Baskonija, Makabi, Olimpijakos, Real Madrid i Žalgiris.

Inače, Panatinaikos je prije dva dana podnio zahtjev za izlazak iz Evrolige. Za to je potrebna saglasnost svih ostalih klubova sa A licencom. Iz ove perspektive namjera atinskog velikana djeluje neostvarivo.

Takođe, ukoliko bi napustio to takmičenje, PAO bi morao da plati određene penale, uključujući deset miliona eura, koliko iznosi izlazna kluzula.

Dokument Evroligaša
Dokument Evroligašafoto: Facebook/Euroleague

Saopštenje klubova sadrži sledećih šest tačaka:

1. Svih deset klubova, bez izuzetka, vjerovali su u kolektivni projekat Evrolige, i i dalje vjeruju u njega.

2. Klubovi će i dalje ostati ujedinjeni i jaki, nizaće uspjehe zahvaljujući ovom jedinstvu.

3. Razvoj Evrolige u pozitivnom smeru u poslednjih 20 godina, a posebno u posljednjoj deceniji, samo je ojačao to vjerovanje i odlučnost grupe da nastavi da pravi uspjehe i podigne evropsku košarku na još viši nivo.

4. Od 2000. godine evroligaški klubovi sa licencom uspostavili su najviše standarde integriteta. Oni uključuju finansijske, regulatorne, transparente, disciplinske i službene aspekte. Takvi standardi upravljanja mogu se uporediti samo sa standardima upravljanja najvećih sportskih organizacija.

5. Evroliga prema svim projekcijama i analizama i dalje ima ogroman potencijal za budući rast i razvoj. Klubovi su i dalje odlučni da nastave sa svim potrebnim koracima kako bi podigli evropsku profesionalnu košarku na viši nivo.

6. Svi klubovi izražavaju čvrstu želju da Panatinaikos ostane dio Evrolige jer je klub sastavni dio tog poduhvata poslednjih 19 godina. Međutim, ponovljena teška i neosnovana kleveta gospodina Janakopulosa neće se tolerisati. Klubovi će preduzeti sve radnje za koje smatraju da su potrebne da zaštite ugled i integritet svojih kolektivnih i individualnih svojstava i obezbijediti da klub u potpunosti ispunjava svaku obavezu na koju je pristao kao član ove grupe.

Dimitris Janakopulos juče je saopštio da odlazi iz kluba.

Janakopolus je ušao u rat sa Evroligom, napao vladajuću strukturu tog takmičenja, nazivao ih "mafijašima", "lopovima"...

Gazda atinskog kluba ranije je izjavio da se nada da će čelnici kluba odlučiti da PAO napusti Evroligu i priključi se FIBA Ligi šampiona, koja je - smatra Janakopulos - budućnost.

Đordi Bertomeu je ranije saopštio da će - u slučaju istupanja Panatinaikosa - to mjesto lako popuniti.

Panatinaikos je šest puta bio šampion Evrope. Pet od tih šest titula osvojeno je pod komandom Željka Obradovića.

Preporučujemo za Vas