SAOPŠTENJE PREDSJEDNIKA KK MORNAR

Pavićević: Tužićemo ABA ligu i Evroligu, za ovakvu odluku trebalo je imati debeo obraz

"Postavlja se pitanje: koga štiti ABA liga? Da li onu ekipu koja je poslije pet dana od proglašenja pandemije koronavirusa raspustila sve i koja nije imala pet igrača na spisku ili ekipu koja je, uz Real Madrid, jedina, do sada, isplatila sve (!) ugovorne obaveze igračima i do 10. maja, praktično, formirala ekipu za iduću sezonu?", navodi Pavićević

10433 pregleda 184 reakcija 21 komentar(a)
Pavićević, Foto: KK Mornar
Pavićević, Foto: KK Mornar

Nakon žestokih riječi u medijima, predsjednik KK Mornar Đorđije Pavićević obratio se javnosti saopštenjem u kome je ponovo izrazio ogorčenje odlukom da klub iz Bara ne bude učesnik Evrokupa naredne sezone.

Bord Evrokupa juče je kao trećeg predstavnika ABA lige u to takmičenje uvrstio Cedevitu Olimpiju, od koje je Mornar bio bolje plasiran, a imao je i bolji međusobni skor u trenutku prekida regionalne lige.

Saopštenje Pavićevića prenosimo u cjelosti.

"Neprijatno smo iznenađeni odlukom Borda Evrokupa da Mornar neće biti učesnik ovog takmičenja u sezoni 2020/2021. već Cedevita Olimpija, nepostojeći tim ABA lige, za koji se ne zna ni mjesto gdje je registrovan.

Ogorčenje ovom odlukom baziramo na nekoliko činjenica.

G. Đorđi Bartomeu, predsjednik Evrolige, decidno je saopštio da će u Evrokupu igrati osam četvrtfinalista u sezoni 2020/21, kao direktni učesnici, a ostala mjesta biće popunjena na osnovu plasmana u nacionalnim ligama. Kako ABA liga predstavlja nacionalna prvenstva klubova koji je tvore, logično je bilo da Mornar kao četvrtoplasirani tim ABA lige dobije pozivnicu za Evrokup.

Zbog koronavirusa ABA liga je prekinuta poslije pretposljednjeg, 21. kola, koje je odigrano 8. marta 2020. godine. Da je bilo sluha kod učesnika ABA lige i rukovodstva lige, posljednje kolo se moglo odigrati i od ove neprijatne situacije ne bi bilo ništa.

U trenutku prekida lige, Mornar je bio četvrti po pravilniku ABA lige koji kaže da ukoliko ekipe imaju isti broj bodova, plasman određuje međusobni skor. A mi smo Cedevita Olimpiju dobili oba puta, i u Baru i u Ljubljani. Neko je, očigledno, iskoristio pravilnik FIBE (ništavan u konkretnoj situaciji!) da odredi trenutnu tabelu i na mala vrata ugura Cedevita Olimpiju u Evrokup.

Da je Mornar na taj način došao do plasmana u Evrokupu, samo bismo se zahvalili, kazali da nas je sramota i prepustili mjesto onome ko ga je izborio na košarkaškom terenu.

Nije tačna konstatacija pojedinih sredstava informisanja da Crna Gora ne može da ima dva predstavnika u Evrokupu. Ta alibi konstatacija je besmislena.

Ovi događaji su pokazali da ABA liga nije temeljno napravljena i da je učinak onih koji su je organizovali, kao i njenih dosadašnjih predsjednika, na staklenim nogama. ABA liga mora da bude samostalna i da ne zavisi od drugih. Da smo bili organizovani na vrijeme i kako treba, svi bi nas cijenili, a ovako se zadovoljavamo mrvicama sa stola čelnika Evrolige i Evrokupa.

Pored razmatranja svrsishodnosti daljeg učešća u ABA ligi, spremićemo advokatski tim koji će tužiti ABA ligu, a istovremeno i Evroligu. Tražićemo povraćaj svih uloženih sredstava u takmičerskoj sezoni 2019/20. A ta sredstva nisu mala. Pa neka se ustanovi ko je kriv za ovo što se desilo.

Tek sada je jasno kakav je zadatak, zapravo, imala posljednja, onlajn, Skupština ABA lige. Trebalo je samo da odluči da se prvenstvo ne nastavi, uprkos tome što su Partizan, Budućnost Voli i Mornar insistirali da se prvenstvo završi. Da se radilo ispod žita, postalo je ogoljeno jasno poslije odluke da se nepostojeći tim ABA lige, Cedevita Oolimpija, ugura u Evrokup.

Naravno, nemamo primjedbi na učešće Partizana i Budućnosti Voli u Evrokupu, naprotiv, oni su to pošteno, na košarkaškom terenu izborili i od srca im želimo da dostojno reprezentuju ABA ligu u ovom takmičenju. To se za Cedevita Olimpiju ne može reći.

Postavlja se pitanje: koga štiti ABA liga? Da li onu ekipu koja je poslije pet dana od proglašenja pandemije koronavirusa raspustila sve i koja nije imala pet igrača na spisku ili ekipu koja je, uz Real Madrid, jedina, do sada, isplatila sve (!) ugovorne obaveze igračima i do 10. maja, praktično, formirala ekipu za iduću sezonu?

Sve ovo će me, kao potpredsjednika ABA lige, motivisati i podstaći da u svom predsjedničkom mandatu, naravno, ukoliko Mornar nastavi takmičenje u ABA liigi, učinim sve da pravilnikom budu regulisane ovakve i slične situacije kako nijedna ekipa više ne bi mogla da bude oštećena i uskraćena za rezultate ostvarene na sportskom polju, kao i da nikada više dosadašnja mešetarenja i lobiranja ne budu dio ABA lige.

Ovaj nesportski potez rukovodstva ABA lige, odnosno proslijeđeni nefer spisak Evrokupu sa učesnicima tog takmičenja iz ABA lige, gdje je Mornar očigledno upućen na sporedni kolosjek, na vajld kartu, i potom odluka Evrokupa da ne budemo učesnici drugog po značaju evropskog takmičenja, samo će nas podstaći da u sljedećoj godini budemo još jači i da pokažemo i rukovodstvu i ekipama ABA lige da se samo na sportski način može doći do sportskih visina, sa kojih se, onda, svakome može pogledati u oči. Za ovako nakaradnu odluku trebalo je imati debeo obraz.

I na kraju, svi neka budu sigurni, a posebno naši vjerni navijači, da nećemo dozvoliti da grad košarke, Bar, ugase bezlični ljudi koji su zarad ličnih interesa spremni da sport i sve njegove aktere sa terena, potisnu u drugi plan.“