NIJE DOBRO PROTUMAČIO ZNAKOVE

Smrt Kobija Brajanta: Pilot je bio dezorijentisan zbog magle

"Izuzetno loši vremenski uslovi, bilo je to jasno i ranije, doveli su do nesreće koja je šokirala svijet", izvještava ESPN

866 pregleda 0 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: AP
Sa mjesta nesreće, Foto: AP

Ara Zobajan je letio s istim putnicima u helikopteru dan prije pada u kojem je poginuo legendarni košarkaš Kobi Brajant i njegova kćerka. Znao je da je vremenska prognoza loša, ali je pristao da leti.

To piše u dopunskom izvještaju o tragediji, koja se dogodila 26. januara.

"Uzdižem se na 4.000 stopa", kazao je pilot Zobajan kontrolnom tornju kad je, usred magle blizu mjesta Kalabasas u Kaliforniji, krenuo u smrt.

"Izuzetno loši vremenski uslovi, bilo je to jasno i ranije, doveli su do nesreće koja je šokirala svijet", izvještava ESPN. 

Prema izvještaju američkog Nacionalnog odbora za sigurnost saobraćaja (NTSB), pilot je sunovratio helikopter u planinu iako je mislio da se zapravo uzdiže iznad oblaka jer je pogrešno protumačio uglove pod kojima se spušta i skreće, što može da se dogodi kad piloti postanu dezorijentirani pri slaboj vidljivosti.

Konačni izvještaj s konkretnim uzrokom pada helikoptera biće objavljen kasnije.

NTSB je objavio kako nije bilo znakova kvara na motoru u modelu helikoptera Sikorsky S-76 i kako se elisa vrtjela sve do trenutka udara o brdo pri čak 296 kilometara na sat.

Oko 45 minuta prije leta pilot Ara Zobajan javio je ljudima koji su nadzirali let da "vrijeme izgleda u redu".

Preporučujemo za Vas