Povratak otpisanog: Duško Ivanović je MVP španske lige

"Ivanović napravio čudo", naslov je u madridskom "Asu", dok "Marka" navodi da je "Baskonija neočekivani šampion Španije"

10965 pregleda 8 komentar(a)
Duško Ivanović, Foto: Twitter
Duško Ivanović, Foto: Twitter

Duško Ivanović s krajem decembra vratio u Vitoriju, preuzeo Baskoniju, ekipu bez duha i karaktera, sa mnogo problema na terenu, ali i u svlačionici.

Vratio se na mjesto na kome je imao najveće uspjehe u karijeri, u klub koji je sa njim postao košarkaška evropska sila, ali uz mnogo skeptičnih komentara španske košarkaške javnosti, koja se pitala da li će stilom rada i priprema, te čvrstom rukom, moći da trgne ekipu - ukratko, da li je njegov sistem bespoštednih treninga i velikog odricanja prilagođen modernim košarkaškim vremenima.

Sedam mjeseci kasnije, Ivanović je pokazao ne samo da nije prevaziđen, naprotiv - da je ostao trenerska avangarda, da košarka, ipak, nije samo konstantni "pik-en-rol", da je odbrana ključ, a posvećenost timu uslov da budeš njegov igrač.

Baskonija je prvak Španije, nakon pobjede nad Barselonom 69:67 u finalnom meču neobične sezone.

"Ivanović napravio čudo", naslov je u madridskom "Asu", dok "Marka" navodi da je "Baskonija neočekivani šampion Španije".

"MVP lige je Duško Ivanović", navodi "Gigantes del Basket".

Zaista, titula Baskonije u neobičnoj završnici prvenstva je pravo malo čudo. Ivanovićev tim, recimo, nije bio ni učesnik završnice Kupa Kralja, u kome igra osam najboljih iz prvenstva uoči završnog turnira, nije bio ni blizu borbe za Top 8 Evrolige, kada je sezona prekinuta.

Ali, poslije prinudne pauze je, očito, imao vremena i da spremi ekipu, da joj vrati, odnosno usadi karakter, posloži sve i da sa optimizmom uđe u nastavak.

"Nećemo imati vremena da se spremimo koliko je potrebno, ali moramo da uđemo u nastavak sa ciljem - želimo da osvojimo ACB ligu", kazao je Ivanović krajem maja.

Mjesec kasnije, Vitorija i Baskija opet slave Ivanovića, kao i 2002. i 2010. godine.

Pored tri titule, Ivanović sa Baskonijom (Tau Keramikom, Kahom Laboral) ima i tri Kupa Španije (2002, 2004. i 2009), kao i Superkup (2009).

Sa Barselonom je osvojio Kup Kralja 2007. godine.

Bonus video: