Mitrović: Vraćam se kući, poslije Prčanja u Monte Karlu mi je najljepše

Poslije Prčanja, Monako je mjesto na kojem se najbolje osjećam - rekao je crnogorski stručnjak, koji je potpisao jednogodišnji ugovor s klubom iz Kneževine

28967 pregleda 183 reakcija 7 komentar(a)
Najava povratka Zvezdana Mitrovića, Foto: AS Monaco basket
Najava povratka Zvezdana Mitrovića, Foto: AS Monaco basket

Neočekivan raskid saradnje s Asvelom, s kojim je osvojio duplu krunu i bio najprijatnije iznenađenje Evrolige, nije okončao „francusku vezu” Zvezdana Mitrovića.

Bivši selektor Crne Gore se vraća na mjesto uspjeha jer je potpisao jednogodišnji ugovor s Monakom, klubom u kojem je ostavio neizbrisiv trag.

Mitrović je klub iz Kneževine preuzeo u martu 2015. umjesto sunarodnika Sava Vučevića i ispisao najljepše stranice istorije - prvo ga je vratio u elitni rang francuske košarke nakon 24 godine, a onda osvojio tri Liders kupa i bio finalista FIBA Lige šampiona i Pro A lige. Dok je bio u Monaku, dva puta je proglašavan za najboljeg trenera u Francuskoj....

- U Monaku sam proveo tri i po prelijepe godine, ne samo sportske, nego sam se i lijepo osjećao u Monte Karlu. Stekao sam puno prijatelja, zato sam i prihvatio poziv da se vratim, iako je situacija mnogo teža nego prvi put. Velika su očekivanja, a budžet je znatno manji zbog krize. Nisam se, međutim, vratio iz finansijskih pobuda, već zbog ličnih i prijateljskih odnosa s ljudima iz kluba. Uzgred, poslije Prčanja, Monako je mjesto na kojem se najbolje osjećam, mjesto koje volim - rekao je 50-godišnji Podgoričanin.

Čovjek koji je učinio Crnu Goru najmanjom zemljom u istoriji svjetskih prvenstava u košarci će imati nesvakidašnji izazov u Monaku - moraće da formira potpuno novi tim.

- Budžet će biti znatno manji nego prethodnih godina, a prvi cilj je da dovedemo Francuze, ali ih je većina već potpisala ugovore. Kada to završimo, krenućemo u razgovor sa strancima. Za sada ugovore imaju samo Vil Jegete i Di Bost, koji ima opciju izlaska, tako da nije sigurno da će ostati. Stvaranje potpuno nove ekipe će biti težak izazov, nadam se da ćemo ga dobro odraditi.

Monako je najavio da će imati budžet manji za četiri miliona eura, a za ekipu više nego dvostruko manje novca nego lani. To, ipak, ne utiče na ambicije.

- Nismo konkretno pričali o ciljevima, ali ja kao trener, a onda i klub, uvijek imamo najveće ambicije. Ne očekujem, naravno, da budemo dominantni kao što je Monako bio prethodnih godina. Biće mnogo teže nego što je bilo, jer kao tim krećemo s nule, što je veliki izazov za sve.

Mitrović će još mjesec odmarati u Prčanju, a onda, ako se granice u međuvremenu ne zatvore, krenuti u novu avanturu.

- Pripreme bi trebalo da počnu početkom avgusta, ali niko sada ne može da zna šta će biti. Šampionat Francuske bi trebalo da počne 29. septembra, vidjećemo da li će smjeti da bude publike na tribinama.

Stručnjak iz Podgorice se sredinom marta, kada je šampionat Francuske prekinut zbog pandemije koronavirusa, vratio kući. Dva mjeseca kasnije je neočekivano smijenjen s mjesta trenera Asvela, zbog čega je tužio klub.

Sada će se vratiti u „Astrobal” kao trener protivničkog kluba, a navijači najavljuju doček kakav zaslužuje trener koji je ostvario vrhunske rezultate.

- Meni je boravak u Lionu bio sjajan. Ostao sam u odličnim odnosima s publikom, saradnicima, nikakve probleme nisam imao ni s predsjednikom Tonijem Parkerom dok sam bio tamo. Očekujem pozitivan doček, jer i francuska javnost i navijači smatraju da sam nezasluženo dobio otkaz. Ali, ne mogu da razmišljam drugačije o Asvelu, osim kao o samo još jednom protivniku u nizu.

Nije tajna da je Partizan bio zainteresovan za trenera koji je ime gradio u Ukrajini i Francuskoj, bilo je još nekih klubova koji su ga htjeli, ali je odlučio srcem.

- Bilo je klubova koji su pokazivali interesovanje, ali sam izabrao Monako - zaključio je Mitrović.

Bonus video: