CILJ JE ZAŠTITA PRAVA

Osnovana Unija igrača ABA lige: Zagorac i Miljenović pokrenuli akciju

Sa željom da se zaštite prava igrača ABA lige, ali i poboljšaju uslovi potrebni za razvoj košarkaša iz bivše Jugoslavije, osnovana je Unija igrača ABA lige nazvana VOICE

2066 pregleda 0 komentar(a)
Rade Zagorac, Foto: AP
Rade Zagorac, Foto: AP

Košarkaši koji nastupaju u regionalnoj ABA ligi dobili su prvu organizaciju koja će se baviti njihovim pravima i štititi ih.

Sa željom da se zaštite prava igrača ABA lige, ali i poboljšaju uslovi potrebni za razvoj košarkaša iz bivše Jugoslavije, osnovana je Unija igrača ABA lige nazvana VOICE.

Osnivači Unije su košarkaš Partizana Rade Zagorac (24) i košarkaš OKK Beograda Nenad Miljenović (27).

Ova neprofitna udruga sa sjedištem u Beogradu pokrenuta je s ciljem da prije svega zaštiti košarkaše koji igraju u regionalnom natjecanju, da doprinese razvoju i poboljšanju svog položaja, te podrži projekte za razvoj košarke.

Plan je preduzeti aktivnosti usmjerene na poboljšanje statusa igrača, organizovati seminare i druge obrazovne sadržaje koji će promovisati sportske vrijednosti, kao i važnost i potrebe zaštite statusa igrača, a Unija igrača ABA lige aktivno će sarađivati ​​sa sličnim domaćim i međunarodnim organizacijama.

Udruženje košarkaša ABA lige imat će generalnog menadžera, Skupštinu i Odbor koji će činiti predstavnici, odnosno igrači svih klubova koji igraju u ABA ligi.

Zanimljivo je naglasiti da Udruženje igrača NBA lige (NBPA) postoji od 1954. godine i bila je to prva takva asocijacija među američkim profesionalnim sportistima, dok je Savez igrača Evrolige osnovan 2018. godine.