Toko Šengelija, ponos Gruzije

Bio sam, jesam i biću nosilac gruzijskog duha svugdje, do svog posljednjeg daha i ničiji komentari i saopštenja to neće promijeniti - odgovorio je Šengelija na prozivke zbog prelaska u CSKA

14300 pregleda 4 komentar(a)
Kad se bude igrala Evroliga, on će nositi dres Gruzije: Tornike Šengelija, Foto: FIBA
Kad se bude igrala Evroliga, on će nositi dres Gruzije: Tornike Šengelija, Foto: FIBA

Odavno jedan transfer nije toliko uzburkao strasti ni u fudbalu, a kamoli u košarci. Nije u pitanju prelazak Korija Voldena iz Partizana u Crvenu zvezdu, već potpis koji je toliko uzburkao strasti da je reagovala i predsjednica jedne države.

Kapiten Gruzije Tornike Toko Šengelija je prešao iz Baskonije u moskovski CSKA i izazvao oštru reakciju predsjednice Salome Zurabišvili, koja je poručila da je ta odluka neprihvatljiva. Već se pričalo o izdaji, jer je Rusija praktično anektirala dvije gruzijske pokrajine, Abhaziju i Južnu Osetiju, ali se pokazalo da je patriotizam doskorašnjeg asa kluba iz Vitorije neupitan.

Predsjednik „armejaca” Andrej Vatutin je otkrio da je Šengelija tražio da bude oslobođen obaveza kada se budu igrale kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, iako je zbog dvije stvari to potpuno nepotrebno - Gruzija, kao jedan od domaćina Eurobasketa, već ima obezbijeđenu vizu, a termini kvalifikacija se poklapaju s utakmicama Evrolige.

Toko je, ipak, tražio da bude uz svoj narod, a onda na Fejsbuku pojasnio zašto je odlučio da dođe u Moskvu.

„Prije svega, želim da zahvalim svim ljudima koji su me podržali, nadam se da ću to i lično moći da uradim. Nisam napisao ovo saopštenje da bih se bilo kome pravdao. Teško je objasniti nešto osobama koje ne žele da čuju ništa i ne pada im na pamet da promijene mišljenje. Ne mogu tim ljudima da opišem kako sam se osjećao kada sam imao 10-11 godina, kada sam stajao zatvorenih očiju dok se intonirala nacionalna himna za nacionalni tim Gruzije i kako sam maštao da ću nekada biti među igračima na tom terenu”, napisao je Šengelija.

A onda je otkrio i razloge da dođe u Moskvu.

„Ne mogu tim osobama da objasnim koliko je užasan osjećaj bio gledati utakmice reprezentacije Gruzije na TV-u, kada si na vrhuncu karijere, ali ne možeš da pomogneš nacionalnom timu i zemlji, jer su treća i četvrta strana tako odlučile. Ne mogu ni da opišem koliko sam radosti i sreće osjetio prije samo nekoliko dana, kada sam postao šampion Španije, što mi je dalo mogućnost da podignem gruzijsku zastavu. Odlazak u jedan od najboljih timova Evrope će mi dati šansu da još više pobjeđujem, što će povećati mogućnost da još više glorifikujem našu zastavu. Ne mogu da objasnim ni sreću zato što jedan od najvećih klubova u Evropi respektuje moj patriotizam i daje mi mogućnost da odem na svaku utakmicu reprezentacije, kako bih vodio našu zemlju naprijed.”

Zaključio je pismo snažnim riječima.

„Ja, Tornike Šengelija, bio sam, jesam i biću nosilac gruzijskog duha svugdje, do svog posljednjeg daha i ničiji komentari i saopštenja to neće promijeniti! Preživjeću ovo suđenje skromno, jer je bog na mojoj strani. Odgovaram samo njemu, a on zna ko sam ja”, napisao je Šengelija.

Bonus video: