Džikić je dobar koliko je težak, zna šta radi i treba mu dati podršku

“Džile zna svoj posao. Treba mu dati podršku. Biće tu i neplaniranih poraza, ali treba ga podržati – on ima viziju. Znamo se dugo. Džile je izuzetno vrijedan, studiozan čovjek. On sigurno daje sve od sebe", rekao je Đurišić
222 pregleda 8 komentar(a)
Žarko Đurišić, Foto: Savo Prelević
Žarko Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.02.2018. 13:39h

Žarko Đurišić je prije 56 godina rođen u tadašnjem Titogradu, da bi preko Olimpije, u kojoj je igrao deset godina i koju je trenirao, te nastupa u slovenačkoj reprezentaciji, prije više od dvije decenije postao dio najveće košarkaške scene.

Ima značajnu funkciju u Minesoti - generalni je direktor za igračka pitanja.

Odavno je u eliti, sa iskustvom i znanjem o tome kako funkcionišu najveći klubovi, a kakvim se malo koji Evropljanin može pohvaliti. Đurišić je prošle godine dobio prijateljski poziv da se vrati tamo gdje je počeo – u Podgoricu, u Budućnost.

„Postojala je želja sa strane Budućnosti da dođem, ali to nije bilo realno u ovom trenutku“, rekao je Đurišić na početku razgovora za „Vijesti“.

„Imam odličnu saradnju i odnose ne samo sa ljudima koji vode Budućnost, već i sa KSCG – to su moji prijatelji. I oni znaju da sam uvijek tu da pomognem crnogorskoj košarci, tu nema nikakvih dilema. E sad... Da li ću se jednog dana vratiti u Crnu Goru i crnogorsku košarku - vjerovatno hoću. Ne znam tačno gdje i kako, ali ne treba žuriti sa tim”, kazao je Đurišić.

Iako je miljama daleko i u nekom drugom košarkaškom svijetu prati dešavanja u Crnoj Gori.

Sada i sa još većom pažnjom, jer je na klupi Budućnosti Aleksandar Džikić, sa kojim je dvije godine, od 2005 do 2007, sarađivao i družio se u Minesoti. Džikić je, naime, u to vrijeme bio član stručnog štaba “vukova”.

“Nisam iznenađen rezultatima Budućnosti. Možda nisam očekivao da će brzo da napravi rezultat u Evropi, ali to što radi u ABA ligi očekivano”, rekao je Đurišić, koji posebno ističe ulogu trenera Džikića u usponu Budućnosti, uz prijateljsku opasku, koja govori u kakvim su odnosima njih dvojica:

“U našem narodu se kaže: ‘Dobar je, koliko je težak’, kazao je Đurišić i objasnio:

“Džile zna svoj posao. Treba mu dati podršku. Biće tu i neplaniranih poraza, ali treba ga podržati – on ima viziju. Znamo se dugo. Džile je izuzetno vrijedan, studiozan čovjek. On sigurno daje sve od sebe. Trenerima je uvijek najteže. Oni su ti koji su uključeni u direktnu, svakodnevnu prozvodnju. Nije ni nama, koji radimo u upravi i kancelarijama, lako, i mi sve to proživljavamo, ali trenerima je najteže”, kazao je Đurišić.

Uprava Budućnosti ove godine je napravila zaokret angažovanjem domaćih igrača.

“Budućnost radi odlično. Oni su organizovan klub, sa finansijske strane takođe. U klubu rade pravi profesionalci. Kada se sve sabere, rezultati nisu iznenađenje. Budućnost je i ranije bila dobro vođena. Osvajala trofeje, igrala u evro-kupovima, dakle postoji tradicija”, rekao je Đurišić i dodao da se rad sa mlađim kategorijama mora podići na najveći mogući nivo.

Prvi put u plej-ofu ABA lige mogla bi da se nađu dva crnogorska tima. Mornar je na najboljem putu da dođe do završnice.

“Prijatno me je iznenadio Mornar. Nisam ih dovoljno gledao, možda jednu, dvije utakmice, ali ništa se ne može bez rada i preko noći. Oduševljen sam što su dva kluba iz Crne Gore među četiri ekipe. To što neko kaže da je ABA liga slaba ili nije, nije važno. Treba biti među četiri tima”, ističe Đurišić.

Reprezentaciju Crne Gore za 20-ak dana očekuje nastavak kvalifikacija za Mundobasket. Nakon dva kola “crveni” imaju polovičan učinak, a slijede dueli sa Slovenijom u Podgorici i Španijom u Saragosi.

“Zvezdan Mitrović je sam sebe izgradio kao trener. Izuzetna ličnost. Izuzetno karakterna ličnost – on to dokazuje i u Francuskoj. On će sigurno dati sve od sebe da rezultat bude najbolji mogući. Druga, dublja tema je sa čim on raspolaže “, rekao je Đurišić, koji je najavio da će 23. februara biti u “Morači”, da gleda dvije svoje selekcije, Crnu Goru i Sloveniju.

I jesam i nisam za strance u reprezentacijama

Crna Gora je i u ove kvalifikacije ušla sa naturalizovanim igračem. Počeo je Džavonte Grin, poziv je sada dobio Derek Nidam.

„I jesam i nisam za igranje stranaca. Ali, najvažnije je biti pažljiv. Oni mogu da dignu tim na viši nivo – pogotovu ako je selekcija deficitarna na nekoj poziciji. Nisam za to da se stranac dovede reda radi – to mora biti kvalitetan igrač. Slovenija je pogodila sa Rendolfom, bio je jedan od ključnih igrača. Ne vjerujem da bi bez njega osvojila Evropsko prvenstvo“, ističe Đurišić.

Slovenija je prošlog ljeta zadivila svijet, zlatom na šampionatu Starog kontinenta, načinom na koji je došla do najsjajnije medalje, prve u istoriji te zemlje…

„Potrebno je da se čovjek nekad i opeče, da bi kasnije ubrao plodove rada. Raša Nesterović je uradio odličan posao, Igor Kokoškov je vrhunski trener. Imali su odličan stručni štab i hemiju u timu. Goran Dragić, koji je jedan od najkvalitetnijih bekova u NBA ligi, sjajno je sarađivao sa Rendolfom i Dončićem. Da li mogu da ponove takav uspjeh - ne znam, ali imaju reprezentaciju koja može da se takmiči sa svima“, rekao je Đurišić.

Računamo na Dubljevića

Đurišić je od 1996. godine u Minesoti, u kojoj su ranije igrala dva igrača iz Crne Gore - Nikola Peković i Saša Pavlović.

Tim iz Mineapolisa je 2013. godine iz druge runde kao 59. pika izabrao Bojana Dubljevića.

Da li je vrijeme za odlazak preko Atlantika...

“Računamo na njega i dalje. On se dokazao kao izuzetno kvalitetan evropski igrač. Da li će doći do toga da dođe u NBA – treba da se poslože kocikce i sa njegove i sa naše strane, ali sigurno da računamo na njega“, rekao je Đurišić.

„Otkad sam ja u klubu, od oktobra 1996, uvijek je bio jedan igrač sa naših prostora. Ti momci su zaslužili da budu dio NBA”, napomenuo je Đurišić.

Pored Pekovića i Pavlovića, dres „vukova“ nosili su i Igor Rakočević, Darko Miličić, Marko Jarić, Miroslav Raduljica, Raša Nesterović, Stojko Vranković... Eks-Ju scenu sada predstavlja Nemanja Bjelica.

“Na njegovoj poziciji - trojke ili četvorke - su Džimi Batler i Tadž Gibson, tako da njegova minutaža nije velika, ali daje doprinos kada igra, posebno u šutu za tri poena, koji je oko 45 odsto. Ima ugovor do kraja sezone, ulazi u kategoriju slobodnog agenta, ali računamo da ćemo da ga potpišemo. On je izuzetan momak, vrijedan. Ulaže dosta truda i napora - ojačao je tijelo i u dobroj je formi”, kazao je Đurišić.

O Vučeviću, Jokiću, Teodosiću, Bogdanoviću...

Đurišić prati učinak igrača sa naših prostora u NBA ligi. Nikola Vučević je trenutno povrijeđen. Njegov Orlando i ovu sezonu neće igrati plej-of Istočne konferencije.

“Nikola je već u ozbiljnim košarkaškim godinama. On vodi računa o sebi, discipilinovan je. Orlando imam mlad tim, treba vremena da sazre.... Mi smo to sve prolazili i to nije nimalo lako”, kazao je Đurišić.

Najkonstantniji je Nikola Jokić, koji polako preuzima ulogu lidera ekipe Denvera, koji je potencijalni rival Minesote u doigravanju.

“Igra na najvišem nivou. To je igrač koji pokazuje talenat svakodnevno –asistencijama, skokovima, poenima. Pravi je timski igrač, pred njim je velika budućnost”, kazao je Đurišić.

Miloš Teodosić i Bogdan Bogdanović od ljeta su dio NBA lige, u Klipersima, odnosno Sakramentu. Obojica imaju korektnu ruki sezonu.

“Milošev talenat nikad nije bio sporan. On je po talentu uvijek bio NBA igrač. Treba i njemu malo vremena da se prilagodi – drugačije se igra, drugačije su fizikalije, ali on to dobro prati. Bogdan igra na visokom nivou. Ne smije da se zaboravi da su njih dvojica radili sa najboljim trenerima: Željkom Obradovićem, Duškom Vujoševćem, sada u reprezentaciji sa Sašom Đorđevićem. To im je mnogo značilo”, kazao je Đurišić.

Minesota blizu plej-ofa poslije 14 godina

Tim iz Mineapolisa konačno je blizu plej-ofa Zapadne konferencije. Prošlo je mnogo vremena, bilo je teških sezona…

“Poslije 14 sušnih godina kucamo na vrata plej-ofa. To je NBA i nikad ne zna, ne daj Bože da bude nekih povreda, ali smo na najboljem putu da se vratimo”, kazao je Đurišić.

Trejd i dolazak Džimija Batlera, kao i iskusnih Tadža Gibsona i Džefa Tiga ispostavio se kao pravi potez menadžementa kluba.

“Ja to zovem ‘win – win’ trejd. Dobili smo ol star igrača Batlera, ali ne treba zanemariti da smo mi Čikagu dali tri izuzetna mlada, kvalitetna momka - Zaka Lavina, Krisa Dana i Laurija Markanena. Dakle, oni i mi smo zadovoljni trejdom. Odlična stvar je što su Batler i Gibson ranije igrali kod Toma Tibodoa i obojica su upoznati sa njegovim sistemom rada”, napominje Đurišić.

Na Zapadu, Golden stejt je nedodirljiv i pozicija broj jedan je praktično zacementirana.

Minesota je pokazala da može da se bori za visoko mjesto pred doigravanja, možda čak i odmah iza šampiona.

“Treba biti realan. Hjuston ima manje poraza od nas. Nije lako nadoknaditi to. Sada i Oklahoma igra sjajno, uhvatila je priključak sa nama. Bio bih zadovoljan da imamo prednost domaćeg parketa u plej-ofu. kazao je Đurišić.

Kevin Garnet je ikona kluba

Od svih igrača koji su nosili dres Minesote jedno ime se izdvaja - Kevin Garnet.

„To je nešto nezapamćeno u Minesoti. Kao igrač, ličnost, profesionalac. Jednog dana će njegov dres sigurno biti okačen pod svodove ‘Target centra’. Ljudi koji su imali priliku da rade i upoznaju ga, a i Džikić je bio u klubu dok je on igrao, mogu da vam kažu o kakvom se to profesionalcu radi i na terenu i van njega. Na kraju je otišao u Boston, osvojio NBA prsten i ispunio sebe. Vrhunski, vrhunski igrač“, kazao je Đurišić.

Bonus video: