Vujošević: Vučić kupio vođe i grupe navijača Crvene zvezde i Partizana, koristi ih kao falange

Vujošević je naveo da je Vučić, u periodu kada je bio prvi potpredsjednik Vlade Srbije, prilikom posjete Partizanu otišao u kancelariju navijača, a ne u sjedište Sportskog društva ili prostorije fudbalskog ili košarkaškog kluba

10593 pregleda 37 reakcija 17 komentar(a)
Vujošević, Foto: Savo Prelević
Vujošević, Foto: Savo Prelević

Košarkaški trener Duško Vujošević izjavio je da je predsjednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić "kupio" vođe i određene grupe navijača Crvene zvezde i Partizana, "prema kojima se odnosi i koristi ih kao svoje falange".

"Ne znam da li su i oni bili pod fantomkama u noći kada je rušena Savamala, ali sasvim je moguće da su tamo bili i neki od njih. Moguće je da su neki od njih (tokom nedavnih demonstracija) bili u grupi koja je gađala policiju. Stali bi kod fontane, a policija ne ide na njih, nego bije studente", kazao je Vujošević u intervjuu za nedjeljnik "NIN".

Govoreći o vezama Aleksandra Vučića sa navijačima, Vujošević je kazao da je Vučić sa njima sarađivao još u vremenu dok je bio generalni sekretar Srpske radikalne stranke.

"Prepoznao je njihovu snagu u novim vremenima i njihov značaj i na perfidan način to usavršio do kraja, postavio svoje vođe i od navijača napravio svoje falange", rekao je Vujošević.

Vujošević je naveo da je Vučić, u periodu kada je bio prvi potpredsjednik Vlade Srbije, prilikom posjete Partizanu otišao u kancelariju navijača, a ne u sjedište Sportskog društva ili prostorije fudbalskog ili košarkaškog kluba.

Do problema u Parizanu, čiji je Vujošević bio predsjednik i trener košarkaša, navodi on, došlo je nakon ubistva Brisa Tatona 2009. godine kada su se "12 momaka", koji su "koliko-toliko" kontrolisali južnu tribinu, "razbježali" poslije ubistva da ne bi bili uhapšeni.

Zbog toga, dodaje Vujošević, nastao je prazan prostor u koji se ubacila navijačka grupa "Janjičari", a sadašnji zamjenik komandanta Žandarmerije Nenad Vučkovič Vučko preuzeo je kontrolu nad južnom tribinom.

"On (Vučković) je Novaku Nediću, koji je za generalnog sekretara Vlade Srbije postavljen 2014, kad je Vučuić postao premijer, napravio konekciju sa navijačkom grupom Janjičari, čiji su pripadnici iskoristili 'interregnum' i osvojili jug", dodaje Vujošević.

Vujošević je kazao da je pripadnicima te grupe tako obećano odlaganje zatvora, omogućeno im je da obavljaju sumnjive poslove, obećana im je zaštita a za protivuslogu na stadionima su obezbjeđivali navijanja bez uvredljivih riječi "Vučiću, pederu".

Naglasio je da zbog toga što u Srbiji nikada nije izgrađen sistem finansiranja vrhunskog sporta, uvijek je morala da postoji veza sa ljudima na vlasti da bi sportska društva opstala.

"Zato finansiranje zavisi od konekcija sa vlašću i od ćefa ljudi koji su na vlasti", istakao je Vujošević.

Bonus video: