Predsjednik Partizana: Utakmice Zvezda - FMP ne gleda niko, to su praktično prijateljske utakmice

Razlog Partizanove žalbe na trenutnu situaciju u ABA ligi je činjenica da Zoran Tošković u ABA ligi predstavlja FMP, a u Košarkaškom savezu Beograda Crvenu zvezdu

4095 pregleda 1 komentar(a)
BETAPHOTO/KK PARTIZAN/DRAGANA STJEPANOVIC, Foto: BETAPHOTO/KK PARTIZAN/DRAGANA STJEPANOVIC
BETAPHOTO/KK PARTIZAN/DRAGANA STJEPANOVIC, Foto: BETAPHOTO/KK PARTIZAN/DRAGANA STJEPANOVIC

Predsjednik KK Partitzan Ostoja Mijailović kazao je da klub koji vodi insistira na tome da FMP ne može da bude učesnik ABA lige, jer se na taj način stvara sukob interesa.

Nova.rs je juče javila da je Partizan traži da se nezavisno međunarodno tijelo (FIBA ili Sportski arbitražni sud u Lozani - CAS) izjasni o ovom slučaju, a da ABA liga nakon toga odluči šta će da bude sa FMP-om.

Razlog Partizanove žalbe na trenutnu situaciju u ABA ligi je činjenica da Zoran Tošković u ABA ligi predstavlja FMP, a u Košarkaškom savezu Beograda Crvenu zvezdu.

"Ne treba da postoji jedan klub koji je iznad drugih. Ne treba da postoje timovi koji su podređeni ili nadređeni u odnosu na konkurente. Da bi ovo bilo pravo sportsko takmičenje, svi treba da počnu sa istih pozicija. Partizan ima svoj stav i o njemu je obavijestio ABA ligu. Ne postoji niko protiv koga je Partizan lično, naš klub samo zastupa stanovište da liga mora da bude regularna i na taj način održava ugled. Svi želimo ABA ligu kojoj će biti garantovano mjesto u Evroligi. Želimo da zbog toga uredimo ligu kako bi ona bila pravno čista. Partizan nikada neće praviti takve kompromise, koje prave neki drugi klubovi, a ja zaista ne znam koji su njihovi interesi za to”, izjavio je Mijailović za Sport klub.

On je kazao da se godinama ćuti o ovom slučaju.

“Iskreno, ABA liga ne postoji bez Partizana i Crvene zvezde – to su vodeći klubovi regionalne košarke, ma koliko drugi klubovi bili dobri i zasluživali da igraju tu ligu. Ne treba da ucjenjujemo jedni druge i da govorimo o tome ko će šta da igra, a ko neće, ali moramo da riješimo ovaj veliki problem. Neke stvari nam godinama urušavaju ugled, a ljudi povodm toga ćute. Zaista ne znam zbog čega. U posljednje tri godine, otkad sam ja na čelu Partizana, ja stalno govorim o tim stvarima. Nisam želio da ‘izađem na front’ dok ne skupimo sve jasne dokaze, a sada ABA liga mora zauzeti sličan stav ako se pridržava svojih zakona i svog osnivačkog akta. Taj akt jasno ukazuje da su njegovi članovi prekršeni zbog očiglednog sukoba interesa”, objasnio je.

"Možda mi je i jasno zašto manji klubovi ćute, ali ako svi stalno budemo ćutali to neće voditi nikuda – onda ćemo cio život biti u prekršaju, a košarka će gubiti na kvalitetu i zanimljivosti. Utakmice ta dva tima niko ne gleda ni na televiziji, ni u hali, jer se one praktično igraju kao prijateljske. To tako ne treba da funkcioniše. Ovo je pitanje ugleda srpske košarke, koja je važan segment društvenog života u ovom regionu i jedna od retkih stvari koja je ostala da spaja zemlje u regionu”, rekao je Mijailović.

Bonus video: