Bitno je sačuvati snagu za Cedevitu

Podgoričani su u igri i za prvo mjesto u grupi, ali im za to treba pobjeda od barem sedam razlike u Krasnodaru, te trijumf protiv Cedevite
1 komentar(a)
Suad Šehović, Foto: Savo Prelević
Suad Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2018. 10:10h

S obzirom na to da su na dva kola prije kraja jedna od tri ekipe koje su izborile plasman u četvrtfinale Evrokupa, pored Lokomotive Kubanj i Darušafake (još 10 timova je u igri za preostalih pet mjesta), a nakon što su proteklog vikenda u Baru protiv Mornara prekinuli seriju pobjeda (pet) u ABA ligi, večerašnje gostovanje u Krasnodaru protiv Lokomotive (18.30 časova po našem vremenu), čini se, dolazi u pravom trenutku za košarkaše Budućnost Volija.

Posebno pred subotnji duel u Zagrebu protiv Cedevite u ABA ligi, jedan od ključnih do kraja, u kojem „plavima” treba pobjeda kako bi odbranili prvo mjesto za plej-of.

Budućnost nema šta da izgubi protiv ruskog tima, koji je jedan od favorita ovog takmičenja, pa ća Aleksandar Džikić moći da rasporedi minutažu i sačuva glavne igrače za važniji duel u regionalnom takmičenju.

Istina, Podgoričani su teoretski i u igri za prvo mjesto u grupi, ali im za to treba pobjeda od barem sedam razlike u Krasnodaru, te trijumf kod kuće u posljednjem kolu protiv Cedevite, u Evrokupu.

Lokomotiva je jedini tim koji je upisao svih 14 pobjeda u isto toliko mečeva u ovoj sezoni. Protiv podgoričkog kluba ima skor 5-0 u Evrokupu, dok je Budućnost, u sezoni 2009/10, dobila oba duela u Euročelendž kupu (61:49, 69:56).

Uz to, pogled na statistiku dva tima jasno pokazuje da je Lokomotiva (ima najbolju odbranu u takmičenju, prosječno po meču prima svega 69,2 poena) u prednosti u odnosu na crnogorskog šampiona, koji je sa večerašnjim rivalom poravnat jedino po procentu realizacije slobodnih bacanja (76,1%)...

"Lokomotiva je jedan od najboljih timova u Evrokupu, očigledno sastavljen da ide do kraja takmičenja. Imaju kvalitet, iskustvo i dobru logistiku. Jedan od nekoliko timova koji su favoriti protiv svakoga", kaže trener „plavih” Aleksandar Džikić.

Lokomotiva je dobila prvi meč u „Morači” protiv Budućnosti (68:62), iako su Podgoričani dobrih 25 minuta držali rivala u šaci, dva minuta prije odmora su imali nestvarnih 35:20. Međutim, na kraju je Budućnost surovo kažnjena za promašaje u odlučujućim trenucima.

"Izgubili smo u prvom meču, ali smo bili zadovoljni tom utakmicom. Nakon te utakmice pobijedili smo u naredne tri i prošli u top 8 fazu Evrokupa, baš kao i Kuban. Iskoristićemo ovu situaciju da osvježimo naš tim, i da damo dodatno vrijeme nekim našim momcima da se oporave i riješe svoje zdravstvene probleme. Naredne dvije nedjelje su veoma važan period za nas", dodao je Džikić.

Neuobičajeno, ali, s obzirom na okolnosti, razumljivo, podgorička ekspedicija je za Krasnodar otputovala danas, čarter letom, a povratak je nakon utakmice.

"Lokomotiva je jedan od najboljih u Evrokupu, jedan od glavnih kandidata za osvajanje takmičenja. Veoma smo ponosni što smo se plasirali u Top 8. Naši povrijeđeni igrači će odmarati ovoga puta, ali sam siguran da ćemo mi ostali dati sve od sebe", ističe kapiten Budućnosti Suad Šehović, koji je u prvom meču upisao dva poena sa linije bacanja, te po skok i ukradenu loptu.

U drugom meču ove grupe, od 20.15 sati sastaće se Cedevita i Trento.

Bonus video: