Budućnost kreće u sezonu izazova, virus pravi planove

Možemo samo da krenemo sa pripremama, a onda da vidimo u koje zemlje će moći nesmetano da se uđe. Sve se vrti oko korone - kaže sportski direktor Budućnost Volija Gavrilo Pajović pred današnju prozivku

5133 pregleda 0 komentar(a)
Košarkaši Budućnosti, Foto: Savo Prelevic
Košarkaši Budućnosti, Foto: Savo Prelevic

Sedmicu kasnije nego što je planirano, košarkaši Budućnost Volija počinju pripreme za jednu od najizazovnijih sezona u istoriji sporta.

Do prve utakmice, sa Brešom u „Morači” na otvaranju Evrokupa, ostalo je tačno 50 dana. Pitanje je, međutim, da li će epidemiološka situacija u našoj i okolnim zemljama, koja je već „pomjerila” početak ABA lige za dvije sedmice, dozvoliti da sve krene na vrijeme. Ako bude novih „tumbanja” kalendara, raspored će biti paklen...

Petar Mijović, koji je početkom juna konačno potpisao ugovor kao šef stručnog štaba, na prozivci neće imati nekoliko košarkaša. Ostali igrači će se okupiti danas, u prijepodnevnim časovima odraditi ljekarske preglede, a potom uveče odraditi prvi trening.

- Prvih nekoliko dana ćemo trenirati u našoj dvorani u Donjim Kokotima i u „Verdeu”, jer u „Morači” ne možemo, a od 13. do 23. avgusta bi trebalo da budemo na Žabljaku. Dragan Apić je došao, Džastin Kobs stiže danas, a Melvin Edžim i Rašad Von 12. i 13. avgusta - rekao je sportski direktor „plavih” Gavrilo Pajović.

Epidemiološka situacija će odrediti i program rada.

- Dogovarali smo neke mečeve u Sloveniji, u planu je bio nastup i na Memorijalnom turniru „Mirza Delibašić”, kao i utakmice u Turskoj. Sada možemo samo da krenemo sa pripremama, a onda da vidimo u koje zemlje će moći nesmetano da se uđe. Sve se vrti oko korone.

Podgoričani su u tokom ljeta doveli Vona iz Igokee, Edžima iz Unikahe i Apića iz San Pablo Burgosa. U planu je još jedno pojačanje u igračkom kadru, ali i u stručnom štabu, jer je Budućnost prošle sezone imala najmanje trenera od svih klubova ABA lige - Mijovića, prvog pomoćnika Vladimira Todorovića i kondicionog stručnjaka Nikolu Musića.

- Počećemo pripreme sa ovim igračkim kadrom, a onda će stručni štab poslije određenog broja treninga i prijateljskih utakmica odlučiti šta nam je još potrebno. Što se trenera tiče, za sada Perović iz Studentskog centra pomaže u skautingu, ali pokušavamo da nađemo još jednog pomoćnika iz Crne Gore - naglašava Pajović.

Iako je pandemija koronavirusa izazvala ekonomsku krizu, to se po klubovima ABA lige ne bi moglo zaključiti. Crvena zvezda je dovela nekoliko velikih pojačanja, Partizan zadržao sve igrače koje je želio i još traži nove, Mornar i Cedevita Olimpija su jači nego lani, ali se cilj Budućnosti zna.

- Nadam se da će se situacija brzo normalizovati, jer smo svi željni igre - košarkaši, svi koji rade u ovom sportu, navijači... I pored krize, vidim da se svi klubovi ABA lige pojačavaju, čak i oni iz donjeg dijela tabele, tako da će takmičenje biti jako interesantno. Naš cilj je da budemo pri vrhu i da prođemo u drugi krug Evrokupa. Imali smo sreće na žrijebu za to takmičenje, a mislim da smo napravili dobru selekciju ekipe i sada je cilj da tokom rada u Podgorici i na Žabljaku stvorimo dobru atmosferu - zaključio je Pajović.

Odžova smrt je katastrofa

Iako je bio veliki rival Budućnosti, možda i najveći „krivac” što je podgorički klub ostao bez šampionske krune u ABA ligi, Majkl Odžo je bio cijenjen i voljen u Podgorici. Njegova iznenadna smrt je šokirala sve u klubu iz Njegoševog parka.

- To je katastrofa. Bio je pravi div, ali u pozitivnom smislu, veoma kulturan i vaspitan momak. Bio nam je veliki sportski rival na terenu, ali je imao naše veliko poštovanje. Znam da je Zvezda ozbiljan klub, da svi igrači rade sve moguće testove, a ovakve tragedije se i pored toga dešavaju. Nije ovo prvi put, prije su stradali drugi sportisti, ali smo Odža znali i teško nam je da pomislimo da ga više nema - istakao je Pajović.

Domaći igrači spremni za iskorak

Sportski direktor Budućnosti najavljuje bolja izdanja domaćih košarkaša.

- Kada je u maju dozvoljeno da se trenira, momci su odlično radili, a i nakon toga su nastavili sa individualnim radom. Doći će spremni na pripreme i ubijeđen sam da će Nikola Ivanović, Danilo Nikolić, Aleksa Ilić, Zoran Nikolić i Petar Popović napraviti iskorak u odnosu na prethodnu sezonu. Tu je i Fedor Žugić, veliki talenat koji će imati prostor da se dokaže i napreduje, a kapiten Suad Šehović je i na terenu i van njega primjer za sve.

Bonus video: