predsjednik kk crvena zvezda za sport klub

Čović: Odžo nije imao dozvolu da trenira, rival mu je nudio duplo više

Čović je rekao da je došao do informacije da je Odžo početkom juna počeo da osjeća bolove u grudima, da ga muči kašalj, temperatura

14356 pregleda 9 komentar(a)
Majkl Odžo, Foto: BETAPHOTO/ABA liga/Crvena zvezda mts
Majkl Odžo, Foto: BETAPHOTO/ABA liga/Crvena zvezda mts

Majkl Odžo, tragično i prerano preminuli nigerijski košarkaš, bio je zaražen koronavirusom, imao je jaku upalu pluća i nije smio da trenira, kazao je predsjednik Crvene zvezde Nebojša Čović za Sport klub.

Odžo je preminuo prošle sedmice tokom treninga u teretani na stadionu Partizana.

Čović je rekao da je došao do informacije da je Odžo početkom juna počeo da osjeća bolove u grudima, da ga muči kašalj, temperatura...

"Otišao je da se testira i pokazalo se da je pozitivan. On je 6. jula u Belmediku uradio kompletnu analizu, skener, kada je došao imao je temperaturu 37.8. Urađen je rendgen i konstatovano da ima upalu desnog plućnog krila. Belmedik mu je preporučio da ide na Infektivnu kliniku, ali nije otišao. Dobio je kompletnu terapiju u Belmediku. Sljedeća kontrola bila je 13. jula, urađen je skener grudnog koša, pokazao da je na lijevom plućnom krilu imao početak upale. On je 20. jula došao sa informacijom da je negativan na PCR. Rečeno mu je da dođe 29. jula na kontrolu. Ponovo nije bila dobra krvna slika. Ključni datum je 5. avgust, kada je doktor u Belmediku na skeneru konstatovao da je upala pluća primirena i da je završio dobrim dijelom sa koronom i da je počeo da se stvara neka vrsta trajnog imuniteta. Nije dobio nalaz da može da trenira i preporuku ljekara da može da trenira, već fizičku aktivnost umjerenog intenziteta. To ne znači trening, već šetanje po kući i napolju. On je rekao da je 31. jula trenirao, potom 1. i 4. avgusta i rekao je da strašno brzo osjeća umor", ispričao je Čović.

Odžu je istekao ugovor sa Crvenom zvezdom, bio je slobodan igrač...

"Kada je došlo do prekida sezone, svi stranci osim Odža su otputovali svojim kućama. Bio je ovdje kada smo se okupili 12. maja i kada su urađeni kompletni pregledi i PCR testiranje. Bio je negativan kao i ostali. U periodu od 12. maja do 15. juna imali smo još dva brza testa, treći je bio 15. juna za sve. Nakon toga nismo imali kontakt sa Odžom, nije se javljao ni doktorima ni fizioterapeutu iako je imao običaj", rekao je Čović kazavši da nisu postigli dogovor sa Odžom oko nastavka saradnje.

"Ponudili smo mu za naredne dvoke sezone 350.000 plus 450.000 eura. Zada se pojavio jedan od naših velikih rivala, pošto se dopadao njihovom bivšem treneru, pričalo se da mu nudi duplo. Nismo postigli dogovor, još dva puta smo razgovarali. Kasnije se nismo ni angažovali ni interesovali", kazao je Čović.

On je kazao da je 7. avgusta klub dobio poziv iz urgentnog centra...

"Pitali su da li neko može da dođe da izvrši identifikaciju. Otišli su direktor i doktor i nažalost identifikovali našeg doskorašnjeg igrača. Poslije se javila njegova porodica, imamo moralnu obavezu da uradimo sve što je porodica tražila od nas. Porodica i nigerijska ambasada traže da se dođe do potpune istine šta se dogodilo", rekao je Čović.