Poslastica - kreće čudni NBA plej-of

Prvi će se od 19.30 časova po našem vremenu sudariti Denver i Juta. Biće to duel dva sjajna evropska centra, Srbina Nikole Jokića i Francuza Rudija Gobera

9212 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Jokić je ove sezone imao impresivne brojke protiv Rudija Gobera i Jute, Foto: Beta/AP
Nikola Jokić je ove sezone imao impresivne brojke protiv Rudija Gobera i Jute, Foto: Beta/AP

U 19.30 časova po našem vremenu, večeras počinje najčudniji plej-of u istoriji NBA lige. Prvi su u skraćenom regularnom toku kroz cilj prošli Milvoki na Istoku i LA Lejkersi na Zapadu, Baksi bi u eventualnom finalu imali i prednost domaćeg terena, ali to ove godine ništa ne znači.

Pandemija koronavirusa je poremetila sve, u Sjedinjenim Američkim Državama odnijela preko 170.000 života, zbog čega se završnica najbolje košarkaške lige na svijetu igra pred avetinjski praznim tribinama u „mjehuru” u Dizni vorld rizortu na Floridi. Razigravanje za titulu otvoriće ekipe koje se nadaju da mogu do kraja da ostanu u igri i „zakuvaju” situaciju u Zapadnoj konferenciji, Denver i Juta.

Biće to obračun sjajnih bekova Džamala Marija i Donovana Mičela, prve zvijezde „džezera”, ali nadasve dva sjajna evropska centra - Nikole Jokića i Rudija Gobera. Francuz je dva puta proglašan za najboljeg defanzivca lige, ali za Srbina do sada nije imao rješenja. Jokić ga je „izluđivao”, jer često igra kao plejmejker, pa se onda spusti u reket i daje koševe, a niko od centara nema bolji pregled igre od njega.

Iako je Gober sjajan odbrambeni igrač, brojke momka iz Sombora ove sezone protiv tima iz Solt Lejk Sitija su impresivne - na tri utakmice prosjek mu je 29,3 poena, 12 skokova i devet asistencija! Juta će prvi meč morati da igra bez Majka Konlija, koji je napustio „mjehur” da bi prisustvovao rođenju sina.

Dva i po sata kasnije, plej-of Istočne konferencije otvoriće aktuelni šampion, koji u plej-of ulazi kao drugoplasirani - Toronto, i Bruklin. Dan kasnije počinju serije na Istoku Milvoki (1) - Orlando (8), Boston (3) - Filadelfija (6) i Indijana (4) - Majami (5), te LA Klipers (2) - Dalas (7) na Zapadu.

Nikola Vučević će sa „magičnima” izaći na crtu Janisu Adetokunbu i drugovima devedeset minuta nakon ponoći u noći između utorka i srijede, ali će te noći ipak u centru pažnje biti sudar Klipersa i Mavsa, odnosno Kavaja Lenarda i Luke Dončića.

U srijedu veče otvaraju se i posljednje dvije serije na Zapadu - u 18.30 po našem vremenu sudariće se Hjuston (4) i Oklahoma (5), a u 21 čas LA Lejkersi (1) i Portland (8).

Trejlblejzersi su u tzv. plej-inu savladali devetoplasiranu ekipu Zapada, Memfis (126:122) i izborili megdan sa Lebronom Džejmsom i drugovima. Tim iz Oregona ne pomišlja na predaju, a najviše nada polaže u Demijana Lilarda, MVP-a finiša sezone u „mjehuru”.

- Nikada nisam igrao sa nekim ko tako podiže svoj tim igrom i liderskim ponašanjem. Brine o saigračima, a ono što može da uradi je nevjerovatno. On je najbolji košarkaš sa kojim sam igrao - nije štedio pohvale legendarni veteran Karmelo Entoni, koji je tokom karijere, ne računajući drim-tim, dijelio svlačionicu sa Polom Džordžom, Džejmsom Hardenom, Raselom Vestbrukom...

A koliko je i Portlandu i Memfisu bilo stalo da uđu u plej-of, govore informacije koje su igrači podijelili sa javnosti nakon meča - Jusuf Nurkić, koji je upisao 22 poena i 21 skoka u trijumfu Blejzersa, igrao je iako mu je na jutro utakmice od kovid-19 preminula baka, dok je prvi kandidat za rukija godine, bek Grizlija Dža Morant, upisao 35 koševa i pored činjenice da je igrao sa slomljenim prstom.

Bonus video: