Luka je, jednostavno, drugačiji

Svijet zapanjen novom nestvarnom partijom Luke Dončića i trojkom sa devet metara uz zvuk sirene za pobjedu nad LA Klipersima

3741 pregleda 1 komentar(a)
Slavlje igrača Dalasa nakon nestvarne trojke Luke Dončića, Foto: USA TODAY SPORTS Reuters
Slavlje igrača Dalasa nakon nestvarne trojke Luke Dončića, Foto: USA TODAY SPORTS Reuters

U jednom trenutku pomislili smo da ćemo imati šansu da stigne kod nas, ali je prije nekoliko dana djelovalo da nema nikakvih izgleda da se to dogodi. Jednostavno, predobar je. Ali, dobili smo momka za kojeg mislimo da može da bude temeljna osnova franšize - govorio je Rik Karlajl 21. juna 2018. nakon NBA drafta.

Njegov Dalas je imao pravo tek na 5. pika, ali je na zapanjujući način stigao do igrača kojeg su brojni stručnjaci vidjeli kao prvi izbor na draftu.

Luku Dončića. I to spletom nevjerovatnih okolnosti - prvi je birao Finiks i preskočio tada aktuelnog MVP-a Evrolige, jer je izabrao Diandrea Ejtona. Tada se otvorila šansa Sakramentu, odnosno generalnom menadžeru Kingsa i čovjeku koji je otvorio vrata mnogim evropskim košarkašima, Vladu Divcu.

Umjesto da iskoristi dar s neba, legendarni centar je napravio ogromnu grešku i uzeo Marvina Beglija, zbog čega je prije 10-ak dana i otišao iz kluba u kojem je ostavio neizbrisiv trag kao igrač.

Treća je birala Atlanta i izabrala Dončića, dok je Dalas kao peti „pikirao” Trea Janga i odmah ponudio Houksima njega i pik prve runde drafta 2019. godine.

U toj razmjeni je solidno prošao i tim iz Džordžije, jer Jang igra fenomenalno, a Kem Rediš, koji je izabran prošlog ljeta kao taj draftovani pik, imao je dobru ruki sezonu.

Ali, Dalas je dobio čudovište, momka koji nema granica. Ako je iko nakon sepktakularne sezone 2018/2019. i nagrade za rukija godine, pa onda još bolje ove i sumnjao u 21-godišnjeg Ljubljančanina i tražio da se dokaže u plej-ofu, u noći između nedjelje i ponedjeljka je dobio potvrdu kakva je igračina Dončić.

Iako je samo dva dana ranije povrijedio skočni zglob, Luka je stisnuo zube i zaigrao protiv LA Klipersa, a onda ispisao nove stranice istorije - postao je najmlađi igrač sa tripl-dablom sa najmanje 40 poena u doigravanju, jer je upisao 43 koša, 17 skokova i 13 asistencija! Fenomenalno izdanje je zaokružio trojkom uz zvuk sirene sa devet metara za pobjedu 135:133 i izjednačenje u seriji na 2:2.

Taj pogodak je izazvao divljenje ljubitelja košarke, ali i njegovih rivala iz NBA, koji su u čudu komentarisali njegovu trojku.

„Luka, to je nestvarno”, napisao je Stef Kari, „Ovaj momak je nevjerovatan. Brojke 43/17/13 sa 21 godinom i još trojka za pobjedu”, impresionisan je bio i Manu Đinobili, ali je najupečatljiviji komentar ostavio Tristan Tompson:

„Luka je drugačiji”.

Boljeg opisa za ono što on radi na terenu nema, jer način na koji daje koševe i prolazi pored, bar na izgled, fizički znatno moćnijih igrača, zapanjuje sve...

- Emocije su prejake. Imamo sjajnu grupu momaka, pokazali smo srce, potvrdili da možemo da se borimo. Mislim da me je adrenalin nosio i omogućio mi da zaboravim na bol. Jutro pred utakmicu se nisam osjećao najbolje, ali kada sam stupio na teren znao sam da mogu da igram - rekao je bivši košarkaš Real Madrida.

Peta utakmica između Meveriksa i Klipersa igra se večeras, tri sata nakon ponoći.

Bonus video: