Rasistički skandal prekida NBA plej-of?

Pojedini košarkaši žele da bojkotuju završnicu lige

9242 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Baš kada je situacija oko brutalnog ubistva Džordža Flojda počela da se smiruje, dogodio se novi skandal u SAD.

Policajci u Kenoši, Viskonsin, pucali su u leđa Džejkoba Blejka, što je izazvalo novi talas nasilja u zemlji, a samo su u tom gradu blizu Milvokija u noći između utorka i srijede ubijena dva čovjeka i jedan ranjen.

Policijsko nasilje izazvalo je reakcije najboljih košarkaša današnjice, a Izvršni odbor Udruženja NBA igrača (NBPA) aktivno razgovara sa svojim članovima koji traže način kako da bojkotuju plej-of, objavio je „Yahoo sports”.

Skup, koji su organizovali igrači šokirani novim scenama policijskog nasilja, održan je u utorak veče u Diznijevom „Koronado Springs rizortu” na Floridi.

Na sastanku su bili as Oklahome i predsjednik NBPA, Kris Pol, kao i prvi potpredsjednik, Andre Igudala iz Majamija.

Navodno, pojedini igrači su se prije nekoliko dana obratili Udruženju, uz poruke da nisu u psihičkom stanju da igraju košarku.

Izvori „Yahoo sportsa” navode da je mnogo igrača uznemireno zbog snimka pucnjave na Blejka, koji je pogođen u leđa pred svoja tri sina od osam, pet i tri godine.

Blejk se bori za život, a njegov advokat je rekao da je doživio teške povrede kičmenog stuba i da će, ako preživi, ostati nepokretan.

NBPA je pokušala da objasni igračima prednosti i mane odluke o bojkotu utakmica, ali i poručila da će ih podržati šta god da odluče.

"Da budem iskren, nije ni trebalo da dođemo na ovo prokleto mjesto. Mislim da je to samo sklonilo fokus s onoga što je trenutno glavno pitanje", rekao je bek Milvokija Džordž Hil.

NBA asovi zbog ubistva Flojda nose majice s natpisom „Black Lives Matter” (crni životi su važni), razne poruke na svojim dresovima, a većina kleči tokom intoniranja himne. Sve to ne pomaže.

"U savršenom svijetu svi bismo rekli da nećemo da igramo, to bi uradio i vlasnik Milvoki Baksa. Ako izvršimo pritisak na okružnog tužioca, na državnog tužioca i guvernere, onda može da dođe do istinskih promjena i možemo da dobijemo pravdu", istakao je Fred Vanvlit iz Toronta.

Bonus video: