Manjak mečeva izaziva nemir

Trener Budućnost Volija Petar Mijović priznaje da ga brine što njegova ekipa još nije odigrala nijednu pripremnu utakmicu

22441 pregleda 0 komentar(a)
Ne bi volio da se početak sezone opet pomjeri: Petar Mijović, Foto: Savo Prelević
Ne bi volio da se početak sezone opet pomjeri: Petar Mijović, Foto: Savo Prelević

Da je bilo po prvobitnom planu, košarkaši Budućnost Volija bi do sada imali tri jake utakmice iza sebe, a danas u Sarajevu igrali četvrtu u polufinalu Memorijalnog turnira „Mirza Delibašić”.

Realnost je, nažalost, drugačija - „plavi” su i dalje „zatvoreni” u Crnoj Gori, pa za 20-ak dana priprema nisu imali priliku da isprobaju ono što rade na treninzima. Početak sezone se bliži, jer bi po planu 30. septembra u „Moraču”, na otvaranje Evrokupa, trebalo da dođe Breša. Uzgred, ni ekipa nije kompletirana, jer se traži još jedan centar, ali je dobra stvar što niko nije imao ni najmanje probleme s povredama i što je koronavirus zaobišao izabranike Petra Mijovića.

- Svjedoci smo dobrog pripremnog perioda, pravog pristupa i angažovanosti igrača. Za ove tri sedmice smo imali sreću da niko ne izađe iz trenažnog procesa. Koliko smo zadovoljni s te strane, toliko već osjećamo nemir zbog neodigravanja prijateljskih utakmica. Prvobitno je bilo planirano da odigramo tri utakmice u Sloveniji i da na to nadovežemo turnir u Sarajevu, tako da bi to bilo pet jakih i ozbiljnih provjera - napominje Mijović.

Tri dana nakon starta Evrokupa, Budućnost bi trebalo da dočeka Split u 1. kolu ABA lige. Zagrijavanje za te duele biće utakmica naredne sedmice s filijalom, Studentskim centrom, a u planu je i nekoliko utakmica s Mornarom.

- I pored dobre volje da odemo negdje ili ugostimo nekoga, problem je što te ekipe već imaju zakazane mečeve. Nadam se da ćemo to uspjeti da prevaziđemo, ali nećemo imati osam do devet neophodnih utakmica da nadogradimo 50-dnevni rad. U drugoj polovini septembra odigraćemo nekoliko mečeva s Mornarom, ali je problem što su Barani kasnije skupili ekipu, a i u Srbiji imaju zakazane utakmice s tradicionalnim protivnicima - naglašava trener Budućnosti.

U klub iz Njegoševog parka su ovog ljeta stigli Rašad Von, Melvin Edžim i Dragan Apić. Mijović je zadovoljan kako izgledaju na treninzima i kako se ponašaju, ali samo na utakmicama se može vidjeti da li će biti prava pojačanja.

- To je i za nas nepoznanica. U trenažnom procesu to izgleda dosta dobro, posvećeni su, nema prevelikih zamjerki. Ali, trening je jedno, utakmice su nešto drugo. One bi trebalo da nam posluže da vidimo njihovo pravo stanje, možda bi nam već sada bili otvoreni širi vidici.

Čelnici Evrolige bi do 15. septembra trebalo da odluče da li će to takmičenje i Evrokup početi u zakazanim terminima ili će biti pomjeranja, igranja turnira...

- Tempirali smo trenažni proces da, u što je moguće boljem statusu, dočekamo start Evrokupa 30. septembra i ABA lige 3. oktobra. Svjesni smo da može da dođe do pomjeranja, a sigurno je da igračima mnogo nedostaju utakmice i da bi novo odlaganje imalo uticaj na njihovu motivaciju za trening - zaključio je Mijović.

Tražimo igrača kao Martina

Budućnost trenutno pod ugovorom ima 11 igrača - osam domaćih i tri ljetošnja pojačanja Rašada Vona, Melvina Edžima i Dragana Apića. Flečer Magi i Tajler Hagedorn će pokušati da se nametnu u Studentskom centru, a plan je da taj 12. igrač bude centar. U slučaju povreda, treninzima bi se priključio neko iz Studentskog centra ili juniorskog tima.

- Od starta priprema znamo da želimo igrača na poziciji pet, ili pet na četiri. Jako je važno da se tim selektira do kraja. Očekujem da se, ukoliko to bude moguće, nešto desi u narednih nekoliko dana. Značilo bi nam da kompletni počnemo sezonu. Zaokružili bismo selekciju sa sedam spoljnjih i pet visokih igrača, s tim da i Edžim može da pokrije poziciju četvorke - ističe Mijović.

Na pitanje kakav je tip igrača kojeg traži, 38-godišnji trener priznaje da bi volio centra sličnog onome kojeg je imao prošle sezone.

- Kada smo u startu razmišljali o selekciji, željeli smo igrača sličnog Hasanu Martinu, koji je ovdje ostavio ozbiljan trag. Atletska petica, s izrazitim motoričkim sposobnostima, s kojim u fazi napada može da se nadogradi naš osnovni sistem igre - pik’en’rol, a da u odbrani možemo da budemo agresivni i u iskakanju, i u preuzimanju. Takvih igrača na tržištu nema mnogo, ali se nadam da nešto slično možemo da priuštimo.

Bonus video: