OGLASIO SE SPORTSKI DIREKTOR ABA LIGE

Vojinović: Da preregistrujemo ligu, pa onda rješavajte sporove

ABA liga u problemu, jer Partizan uslovljava ulazak FMP-a u vlasničku strukturu traži da za sporove bude nadležan Sud za sportsku arbitražu za arbitražu u Lozani

4446 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MN Press
Foto: MN Press

Crvena zvezda i Partizana danima ratuju saopštenjima zbog vlasničke strukture ABA lige i statusa FMP-a. U njima je pominjano i ime Milije Vojinovića, sportskog direktora regionalne lige, koji je u razgovoru za Tanjug objasnio šta se dešavalo tokom radnog sastanka klubova na Jadranu.

„Suština mog izlaganja bila je da se naprave svi neophodni i na Skupštini dogovoreni koraci, a da se poslije toga unutar sređenog i pravno regulisanog društva rješavaju sva ostala sporna pitanja i donose odluke”, rekao je nekadašnji sudija rođen u Nikšiću.

Ta sporna pitanja su rješavanje vlasničke strukture, transformacija društva iz javnog trgovinskog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću. što donosi pogodnosti u organizaciji i funkcionisanju ABA lige.

„Moram da naglasim da je moja trenutna pozicija izuzetno nezahvalna. Dobio sam povjerenje klubova i izabran sam za sportskog direktora, ali ta odluka nije potpuno sprovedena, isključivo zbog neriješenog pravnog statusa društva ABA j.t.d. Upravo u tom neriješenom statusu kriju se svi problemi koji sada pritiskaju ABA ligu”, rekao je Vojinović Tanjugu i dodao:

„Osnovna ideja sastanka koji su zakazali klubovi, a koji je bio povod za saopštenja, bila je da se taj status konačno riješi. To je moguće učiniti samo na jedan način, a to je da se sprovedu ranije odluke Skupštine koje podrazumijevaju rješavanje vlasničke strukture društva, a zatim i preoblikovanje društva. To je sada jedina kočnica da takmičenje počne po predviđenom kalendaru, s obzirom na to da je sve ostalo spremno, od Propozicija, preko pravilnika, liste sudije i delegata, kovid-19 protokola. Ostalo je samo da ih Skupština usvoji”.

Partizana je u subotu pristao na prenos dijela vlasništva lige na FMP, čemu se prethodno protivio, ali samo pod uslovom da se u novi ugovor društva doda da je za sporove jedino nadležan Sud za sportsku arbitražu za arbitražu u Lozani. To nije odgovaralo Zvezdi i klubu iz Železnika, a sa Malog Kalemgdana su odgovorili da „crno-bijeli” pokušavaju opstrukciju rada ABA lige.

Vojinović je upitan šta je on predložio kao rješenje tokom radnog sastanka ABA lige.

„Što se tiče mog predloga, on je bio u formi pitanja pravniku ABA lige, u skladu sa mojom pozicijom i isključivo kao plod želje da se nađe rješenje i da se okrenemo takmičenju koje će samo po sebi biti opterećeno velikim problemima zbog pandemije virusa kovid-19. Ne želim da ulazim u detalje predloga i stavove klubova, ali suština mog izlaganja je bila da se naprave svih neophodni i na Skupštini dogovoreni koraci. Pod jedan, to je rješavanje vlasničke strukture, zatim da se izvrši transformacija društva iz j.t.d. u d.o.o, što donosi velike pogodnosti u organizaciji i samom funkcionisanju ABA lige, a da se poslije toga unutar sređenog i pravno regulisanog društva rješavaju sva ostala sporna pitanja i donose odluke. Drugim riječima, da svi zajedno radimo na daljem jačanju ABA lige. Da li to podrazumijeva uvođenje Arbitraže u Lozani (CAS) ili nešto drugo, to će biti isključivo u rukama klubova, ali u pravno uređenom društvu, što svi žele”, rekao je Vojinović, kojem zbog zastoja i blokade pozicija sportskog direktora ABA lige nije još ozvaničena.

„Legitimitet menadžmenta je samo jedna od stvari koje treba da se riješe sprovođenjem koraka o kojima sam govorio. Takođe, po svemu rečenom, jasno je da Skupština predstavlja jedino mjesto gdje se donose odluke. Njeno zakazivanje je u rukama klubova i uvjeren sam da ćemo uskoro imati datum održavanja, kao i da ćemo na Skupštini izaći iz trenutne blokade, po svim pitanjima. ABA liga je ogroman interes svih klubova i košarke uopšte. Siguran sam da će ovaj interes na kraju preovladati”, zaključio je Vojinović.

Preporučujemo za Vas